Prozdrowotne właściwości pomidorów

abcZdrowie.plZaktualizowano 
Czerwone, aromatyczne pomidory to świetny dodatek do kanapek, sałatek i sosów. Dlaczego warto włączyć je do swojego jadłospisu?

Pomidory cieszą się dużą popularnością ze względu na swój smak, ale to popularne warzywo zasługuje na uwagę także w związku z właściwościami prozdrowotnymi. Witaminy i minerały obecne w pomidorach mają istotny wpływ na funkcjonowanie organizmu, a likopen (barwnik odpowiedzialny za czerwony kolor) to antyoksydant, który wykazuje działanie przeciwnowotworowe. Wysoka zawartość wody i błonnika sprawia, że pomidory sycą i przeciwdziałają zaparciom. Ponadto są niskokaloryczne i można spożywać je bez obaw o swoją wagę.

WIĘCEJ NA TEMAT W SERWISIE abcZDROWIE.pl

Partnerem serwisu jest

Wideo

polecane: Flesz: Czy grozi nam katastrofa klimatyczna?

Więcej na temat:

Komentarze

Liczba znaków do wpisania:  4000/4000

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

2014.01.11 17:42:15

o swoją wagę moze i tak, ale o zdrowie to bym nie była taka pewna ze sa az tak zdrowe

lane tak chemią, i w korycie z chemią rosną zamiast w ziemi

Jeśli uważasz, że któryś z komentarzy łamie regulamin, to wyślij nam link do tego artykułu na pomoc@naszemiasto.pl

Wybrane dla Ciebie

Powiązane

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3