W Warszawie ruszył pierwszy w Polsce Autograph Collection
W samych sercu Warszawy, na Starówce, zlokalizowane są dwa sąsiadujące ze sobą pałace – Szaniawskich oraz Branickich. Oba powstały na początku XVIII w. Dziś mieści się tam pięciogwiazdkowy hotel Verte. To pierwszy obiekt w Polsce sygnowany marką Marriott Autograph Collection.
Po trwającej 8 lat rewitalizacji dwa pałace ponownie zostały otwarte dla mieszkańców miasta oraz przyjezdnych gości. Firma Budizol, będąca generalnym wykonawcą inwestycji, zrealizowała ją według projektu dr inż. arch. Marka Sietnickiego z SAS Studio. W wyniku modernizacji wnętrza pozbawiono surowego charakteru, nadając im przy tym niecodzienny sznyt. Zobaczcie, jak dziś wyglądają pałace:
Dawna Warszawa i nowoczesny twist
Projekt wnętrz autorstwa Ewy Breymeyer-Darskiej i Rafała Darskiego łączy w sobie styl dawnej Warszawy z nowoczesnym twistem. Świeże spojrzenie architektów oraz szacunek do historii miejsca, pozwoliły stworzyć wyjątkową przestrzeń na mapie stolicy – pełną ciepłej i swobodnej atmosfery, w której każdy będzie czuł się komfortowo.
Każdy z 94 pokoi hotelowych charakteryzuje odmienny wystrój wnętrza, jednak wszystkie łączy niecodzienny design, dobry smak i zastosowane w przestrzeniach najwyższej jakości materiały – naturalne drewno, chłodny kamień oraz tkaniny o grubym splocie. Historia w tle? Obecna, ale podobnie jak twórczość Canaletto, który interpretował i upiększał widoki portretowanych miast – z delikatnym przymrużeniem oka. To idealne miejsce zarówno na biznesowy przyjazd do Warszawy, krótki city break, jak i weekend tylko we dwoje.
Restauracja KUK i pałacowy ogród
Hotel jest także przestrzenią do spotkań. Nowoczesny, przeszklony pawilon zaprasza gości oraz mieszkańców miasta na pyszne, zdrowe śniadania w gronie przyjaciół i rodziny. Natomiast pałacowy ogród zachęca do spędzania słonecznych poranków z filiżanką aromatycznej kawy oraz wieczornych koktajli z unikatowym widokiem na mury Starego Miasta. O podniebienia wszystkich odwiedzających Verte dba Maciej Majewski – szef restauracji KUK, w której ofercie znajdują się lunche oraz kolacje w stylu bistronomy, będącej kompozycją tego, co rodzime z tym, co unikalne.
CBŚP na Pomorzu zlikwidowało ogromną fabrykę „kryształu”
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?