Betonowy budynek w środku sosnowego lasu. To nowy magazyn zbiorów Muzeum Literatury

Redakcja Warszawa
Redakcja Warszawa
Nowy magazyn zbiorów Muzeum Literatury im. Adama Mickiewicza w Warszawie jest już gotowy. Lada moment zostaną w nim umieszczone książki, rzeźby, meble, kolekcje medalierstwa i malarstwa. Uwagę przyciąga bryła budynku, otoczonego lasem sosnowym. Szczegóły w tekście poniżej.

Nowy magazyn zbiorów Muzeum Literatury wybudowany

Magazyn zbiorów Muzeum Literatury im. Adama Mickiewicza na ulicy Trawiastej 29 w Warszawie jest już gotowy. Zostaną w nim umieszczone książki, rzeźby, meble, kolekcje medalierstwa i malarstwa. Na parterze, obok części magazynowej, będzie działać pracownia konserwacji. Całkowita powierzchnia budynku to 790 m2, z czego część użytkowa to aż 643 m2. - Sam w sobie, budynek stanowi niebanalną bryłę architektoniczną, urozmaicającą lokalny pejzaż. W perspektywie czekającego nas remontu siedziby głównej muzeum przy Rynku Starego Miasta magazyn wraz z jego „starą/istniejącą” częścią zapewni konieczny odwód przestrzenny dla pozostałej części zbiorów, relokowanych czasowo w okresie renowacji - mówi Jarosław Klejnocki, dyrektor Muzeum Literatury im. Adama Mickiewicz. Wykonawcą inwestycji jest firma HELSEN s.c. Przygotowanie terenu pod budowę rozpoczęto jesienią 2018 roku. Prace budowlane trwały 16 miesięcy. Uroczyste otwarcie budynku po doposażeniu wnętrz planowane jest na początku roku 2021 i jest warunkowane przez sytuację pandemiczną.

Zobacz, jak wygląda magazyn zbiorów Muzeum Literatury

Betonowy budynek w środku sosnowego lasu. To nowy magazyn zb...

W zgodzie z ekologią

- Już na etapie projektowania budynek zapowiadał się bardzo ciekawie. Obiekt, który powstał zachwyca elegancją bryły i szlachetnością wykonania - mówi Adam Struzik, marszałek województwa mazowieckiego. Budynek został zbudowany z poszanowaniem otaczającego go lasu sosnowego. Architekci z Atelier Tektura zadbali o zachowanie drzewostanu, w szczególności starszych okazów. Między istniejącym budynkiem a nowo powstałym magazynem stworzono wewnętrzny ogród, dostępny bezpośrednio z ulicy. Z tego miejsca zwiedzający będą mieli możliwość podziwiania eksponowanych zbiorów przez szklane witryny.

Betonowe elewacje zabezpieczają zbiory przed kradzieżą, ale i szkodliwym dla nich światłem. W budynku zastosowany został nowoczesny system gaszenia gazem. Obiekt nie jest jednak tylko magazynem, odwiedzający będą mogli zobaczyć również wybrane eksponaty.

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie