Konferencję zorganizowano w ramach Strategii Rozwoju Edukacji Miasta Bydgoszczy na lata 2013 – 2020, w odniesieniu do działania 2.5.5 Profilaktyka i promocja zdrowia oraz w ramach Wojewódzkiego programu zapobiegania niedożywieniu, nadwadze i otyłości poprzez poprawę żywienia u dzieci klas 1-3 szkół podstawowych.
Organizatorem był Wydział Edukacji i Sportu Urzędu Miasta Bydgoszczy, Urząd Marszałkowski w Toruniu, Collegium Medicum w Bydgoszczy i Szkoła Podstawowa nr 38 w Bydgoszczy. W konferencji uczestniczyli: radni Rady Miasta Bydgoszczy, przedstawiciel Urzędu Wojewódzkiego, Kuratorium Oświaty, Powiatowej Inspekcji Sanitarnej, dyrektorzy szkół podstawowych, gimnazjów, szkolni koordynatorzy ds. zdrowia, przedstawiciele rodziców, przedsiębiorcy prowadzący sklepiki szkolne i producenci żywności dedykowanej dzieciom. Otwarcia konferencji dokonała Pani Iwona Waszkiewicz – dyrektor Wydziału Edukacji i Sportu oraz prof. dr hab. med. Maciej Świątkowski – Konsultant Wojewódzki w dziedzinie gastroenterologii, przedstawiając cel oraz program konferencji.
W dalszej części, pracownicy Katedry i Zakładu Żywienia i Dietetyki , UMK Collegium Medicum przedstawili Wojewódzki program zapobiegania niedożywieniu, nadwadze, i otyłości poprzez poprawę żywienia u dzieci klas 1 – 3 szkoły podstawowej. Przekazano wyniki analizy i oceny sposobu żywienia i aktywności fizycznej dzieci klas 1 -3. Konsultant Wojewódzki w dziedzinie chorób dzieci prof. dr. hab. med. Andrzej Kurylak scharakteryzował czynniki wpływające na nadwagę i otyłość oraz opisał działania interwencyjne dotyczące ich zapobiegania, które na zakończenie podsumował zdaniem: „tylko zdrowa dieta i aktywny tryb życia jest gwarancją zdrowia i dobrego samopoczucia”.
Mając świadomość ważnej roli szkoły w kształtowaniu prozdrowotnych nawyków żywieniowych wysłuchano projektu ustawy o sklepikach szkolnych. Produkty spożywcze polecone do sprzedaży w sklepikach szkolnych powinny dostarczać niezbędnych składników dla właściwego funkcjonowania centralnego systemu nerwowego, natomiast nie powinny znajdować się w ofercie handlowej sklepików szkolnych produkty o niskiej zawartości składników mineralnych, witamin, wysoką zawartość tłuszczów, cukrów prostych. Dbanie o prawidłowe żywienie dziecka w czasie pobytu w szkole jest, więc niezbędnym elementem systemu kształcenia. Podsumowując konferencję zaplanowano, że od września br. przede wszystkim w szkołach podstawowych należy uzupełnić potrzeby żywieniowe uczniów poprzez:
-oferowanie w stołówce szkolnej oraz sklepikach wyłącznie posiłków/produktów spożywczych o wysokiej wartości odżywczej,
-zachęcanie uczniów do zakupu zdrowych produktów spożywczych poprzez:
-ustalanie dla tych produktów atrakcyjnych cen
-edukację żywieniową uczniów,
-dostosowanie wielkości porcji wydawanych w stołówce lub sprzedawanych
w sklepikach do potrzeb żywieniowych uczniów.
Produkty śniadaniowe:
-kanapki w różnych wersjach, zestawach:
-urozmaicone pieczywo (razowe, pszenne, mieszane),
-masło ewentualnie margaryna kubkowa,
-chude wędliny o wysokiej jakości, pieczone mięsa, suszone kiełbasy,
-sery żółte, twarogowe, topione,
-ryby np. pasta rybna, ryba wędzona,
-jaja lub pasta jajeczna,
-dodatek warzywny (sałata, kapusta pekińska, papryka, pomidor, ogórek, rzodkiewka),
-produkty mleczne,
-serki,
-desery mleczne,
-jogurty z dodatkiem musli.
-bułki i bułeczki.
-bez nadzienia (bułki maślane, rogale),
-z nadzieniem na słono (pieczarki, kapusta, mięso),
-z nadzieniem na słodko (dżem, ser, budyń owoce).
Przekąski:
-owoce i warzywa w różnej postaci podania,
-owoce świeże, sezonowe (umyte i przygotowane do bezpośredniego spożycia np. w postaci sałatki),
-owoce suszone – np.: jabłka, banany, morele, śliwki, rodzynki (w małych opakowaniach, pojedynczo lub w formie mieszanki),
-musy owocowe,
-warzywa świeże (przygotowane do bezpośredniego spożycia), np.: marchewka, papryka, ogórek, rzodkiewka.
-orzeszki, migdały, nasiona (porcjowane, przeznaczone do bezpośredniego spożycia) np.: orzechy laskowe, włoskie, pestki dyni, słonecznika.
wyroby cukiernicze o podwyższonej wartości odżywczej oraz obniżonej gęstości energetycznej:
-batony i ciastka zbożowe (zawierające ziarna zbóż, orzechy migdały, owoce).
Napoje:
-naturalne wody mineralne i wody źródlane, soki,
-napoje mleczne.
Produkty spożywcze o niskiej zawartości składników mineralnych , witamin, wysoką zawartość tłuszczu nie powinny być w ofercie handlowej sklepików szkolnych.
Są to produkty:
-żywność typu fast-food (pizze, hot-dogi, hamburgery, zupy instant),
-słone przekąski węglowodanowo-tłuszczowe (chipsy, chrupki kukurydziane smakowe, słone paluszki, krakersy),
-słodkie przekąski węglowodanowo-tłuszczowe (batony, wafle przegadane słodką masą chałwa, ciastka),
-napoje oraz wody smakowe z dodatkiem cukru, słodzików, barwników (gazowane i niegazowane),
-napoje energetyzujące,
-cukierki i wyroby cukiernicze z dodatkiem sztucznych barwników.
Na zakończenie konferencji Pani Dyrektor Iwona Waszkiewicz zaapelowała do dyrektorów szkół podstawowych i gimnazjów, rodziców, przedsiębiorców o aktywne włączenie się w profilaktykę i promocję zdrowia swoich uczniów.
Strefa Biznesu: Plantatorzy ostrzegają - owoce w tym roku będą droższe
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?