Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

„Bydgoszcz miastem promującym zdrowe odżywianie”

Redakcja
W środę, tj. 7 maja br. w Pałacu Młodzieży w Bydgoszczy odbyła się konferencja szkoleniowo-naukowa pt. „Bydgoszcz miastem promującym zdrowe odżywianie”.

Konferencję zorganizowano w ramach Strategii Rozwoju Edukacji Miasta Bydgoszczy na lata 2013 – 2020,  w odniesieniu do działania 2.5.5 Profilaktyka i promocja zdrowia oraz w ramach Wojewódzkiego programu zapobiegania niedożywieniu, nadwadze i otyłości poprzez poprawę żywienia u dzieci klas 1-3 szkół podstawowych.

Organizatorem był Wydział Edukacji i Sportu Urzędu Miasta  Bydgoszczy, Urząd Marszałkowski w Toruniu, Collegium Medicum w Bydgoszczy i Szkoła Podstawowa nr 38 w Bydgoszczy. W konferencji uczestniczyli: radni Rady Miasta Bydgoszczy, przedstawiciel Urzędu Wojewódzkiego, Kuratorium Oświaty, Powiatowej Inspekcji Sanitarnej, dyrektorzy szkół podstawowych, gimnazjów, szkolni koordynatorzy ds. zdrowia, przedstawiciele rodziców, przedsiębiorcy prowadzący sklepiki szkolne i producenci żywności dedykowanej dzieciom. Otwarcia konferencji dokonała Pani Iwona Waszkiewicz – dyrektor Wydziału Edukacji i Sportu oraz prof. dr hab. med. Maciej Świątkowski – Konsultant Wojewódzki w dziedzinie gastroenterologii, przedstawiając cel oraz program konferencji.

W dalszej części, pracownicy Katedry i Zakładu Żywienia i Dietetyki , UMK Collegium Medicum przedstawili Wojewódzki program zapobiegania niedożywieniu, nadwadze, i otyłości poprzez poprawę żywienia u dzieci klas 1 – 3 szkoły podstawowej. Przekazano wyniki analizy i oceny sposobu żywienia i aktywności fizycznej dzieci klas 1 -3. Konsultant Wojewódzki  w dziedzinie chorób dzieci prof. dr. hab. med. Andrzej Kurylak scharakteryzował czynniki wpływające na nadwagę i otyłość oraz opisał działania interwencyjne dotyczące ich zapobiegania, które na zakończenie podsumował zdaniem: „tylko zdrowa dieta i aktywny tryb życia jest gwarancją zdrowia i dobrego samopoczucia”.

Mając świadomość ważnej roli szkoły w kształtowaniu prozdrowotnych nawyków żywieniowych wysłuchano projektu ustawy o sklepikach szkolnych. Produkty spożywcze polecone do sprzedaży w sklepikach szkolnych powinny dostarczać niezbędnych składników dla właściwego funkcjonowania centralnego systemu nerwowego, natomiast nie powinny znajdować się w ofercie handlowej sklepików szkolnych produkty o niskiej zawartości składników mineralnych, witamin, wysoką zawartość tłuszczów,  cukrów prostych. Dbanie o prawidłowe żywienie dziecka w czasie pobytu w szkole jest, więc niezbędnym elementem systemu kształcenia. Podsumowując konferencję zaplanowano, że od września br. przede wszystkim w szkołach podstawowych należy uzupełnić potrzeby żywieniowe uczniów poprzez:

-oferowanie w stołówce szkolnej oraz sklepikach wyłącznie posiłków/produktów spożywczych o wysokiej wartości odżywczej,

-zachęcanie uczniów do zakupu zdrowych produktów spożywczych poprzez:

-ustalanie dla tych produktów atrakcyjnych cen

-edukację żywieniową uczniów, 

-dostosowanie wielkości porcji wydawanych w stołówce lub sprzedawanych

w sklepikach do potrzeb żywieniowych uczniów.

Produkty śniadaniowe:

-kanapki w różnych wersjach, zestawach:

-urozmaicone pieczywo (razowe, pszenne, mieszane),

-masło ewentualnie margaryna kubkowa,

-chude wędliny o wysokiej jakości, pieczone mięsa, suszone kiełbasy,

-sery żółte, twarogowe, topione,

-ryby np. pasta rybna, ryba wędzona,

-jaja lub pasta jajeczna,

-dodatek warzywny (sałata, kapusta pekińska, papryka, pomidor, ogórek, rzodkiewka),

-produkty mleczne,

-serki,

-desery mleczne,

-jogurty z dodatkiem musli.

-bułki i bułeczki.

-bez nadzienia (bułki maślane, rogale),

-z nadzieniem na słono (pieczarki, kapusta, mięso),

-z nadzieniem na słodko (dżem, ser, budyń owoce).

Przekąski:

-owoce i warzywa w różnej postaci podania,

-owoce świeże, sezonowe (umyte i przygotowane do bezpośredniego spożycia np. w postaci sałatki),

-owoce suszone – np.: jabłka, banany, morele, śliwki, rodzynki (w małych opakowaniach, pojedynczo lub w formie mieszanki),

-musy owocowe,

-warzywa świeże (przygotowane do bezpośredniego spożycia), np.: marchewka, papryka, ogórek, rzodkiewka.

-orzeszki, migdały, nasiona (porcjowane, przeznaczone do bezpośredniego spożycia) np.: orzechy laskowe, włoskie, pestki dyni, słonecznika.

wyroby cukiernicze o podwyższonej wartości odżywczej oraz obniżonej gęstości energetycznej:

-batony i ciastka zbożowe (zawierające ziarna zbóż, orzechy migdały, owoce).

Napoje:

-naturalne wody mineralne i wody źródlane, soki,

-napoje mleczne.

Produkty spożywcze o niskiej zawartości składników mineralnych , witamin, wysoką zawartość tłuszczu nie powinny być w ofercie handlowej sklepików szkolnych.

Są to produkty:

-żywność typu fast-food (pizze, hot-dogi, hamburgery, zupy instant),

-słone przekąski węglowodanowo-tłuszczowe (chipsy, chrupki kukurydziane smakowe, słone paluszki, krakersy),

-słodkie przekąski węglowodanowo-tłuszczowe (batony, wafle przegadane słodką masą chałwa, ciastka),

-napoje oraz wody smakowe z dodatkiem cukru, słodzików, barwników (gazowane i niegazowane),

-napoje energetyzujące,

-cukierki i wyroby cukiernicze z dodatkiem sztucznych barwników.

Na zakończenie konferencji Pani Dyrektor Iwona Waszkiewicz zaapelowała do dyrektorów szkół podstawowych i gimnazjów, rodziców, przedsiębiorców o aktywne włączenie się w profilaktykę i promocję zdrowia swoich uczniów.

  

 

Z okazji kanonizacji Jana Pawła II

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Plantatorzy ostrzegają - owoce w tym roku będą droższe

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na warszawa.naszemiasto.pl Nasze Miasto