MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Chrupiące pieczone ziemniaki ze skorupką z parmezanu. Ten przepis to hit Internetu. Można je podać jako przystawkę lub dodatek do obiadu

Karolina Głogowska
Karolina Głogowska
Pieczone ziemniaki z parmezanem to doskonały dodatek do obiadu
Pieczone ziemniaki z parmezanem to doskonały dodatek do obiadu 123rf/szefei/zdjęcie ilustracyjne
Pyszne, pieczone ziemniaki i chrupiąca skorupka z parmezanu. To przepis na szybką przystawkę, która robi furorę w Internecie. Nic dziwnego, bo ziemniaki pieczone z parmezanem są pyszne i zaskakująco łatwe do zrobienia. Wypróbuj przepis na chrupiące ziemniaki pieczone w piekarniku.

W skrócie

Lubisz pieczone ziemniaki? Jeśli tak, musisz wypróbować przepis, który w ostatnich tygodniach stał się hitem Internetu. To ziemniaki pieczone ze skorupką z parmezanu i przypraw. Prawdopodobnie jeszcze ich nie jadłeś, a naprawdę warto. Są banalnie proste do przygotowania i pasują do wielu dań. Możesz je podać do obiadu, sałatki lub dań z grilla. Jak zrobić pieczone ziemniaki z parmezanem? Cały sekret polega na przygotowaniu odpowiednich składników, które podczas pieczenia utworzą pyszną, chrupiącą skorupkę. Zrobisz to naprawdę w kilka chwil. Pieczone ziemniaki będą doskonałym dodatkiem do pieczonych udek z piekarnika.

Przepis na pieczone ziemniaki ze skorupką z parmezanu

Czas przygotowania: 45 minut
Porcja: 4 osoby
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 0,5 kg ziemniaków,
  • 100 g masła,
  • 100 g tartego parmezanu,
  • łyżeczka słodkiej papryki,
  • pół łyżeczki chili,
  • pół łyżeczki suszonego czosnku,
  • sól, pieprz.

Jak zrobić pieczone ziemniaki ze skorupką z parmezanu?

  1. Ustawiłam piekarnik na 200 stopni.
  2. Ziemniaki umyłam i zostawiłam w mundurkach. Jeśli masz stare ziemniaki, możesz je obrać.
  3. Ziemniaki pokroiłam i włożyłam je do wody na 30 minut (mogą w niej leżeć nawet kilka godzin).
  4. W rondelku roztopiłam masło, dodałam starty parmezan oraz wszystkie przyprawy. Wymieszałam.
  5. Przygotowałam średniej wielkości brytfankę. Jej dno wysmarowałam roztopionym masłem z przyprawami.
  6. Na warstwie masła ułożyłam osuszone ziemniaki. Piekłam je ok. 30 minut.
  7. Upieczone ziemniaki wyjęłam z brytfanki za pomocą szpatułki.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie.
ObserwujStronaKuchni.pl

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Herbata z płatków dzikiej róży

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Chrupiące pieczone ziemniaki ze skorupką z parmezanu. Ten przepis to hit Internetu. Można je podać jako przystawkę lub dodatek do obiadu - Strona Kuchni

Wróć na warszawa.naszemiasto.pl Nasze Miasto