Zapomnijcie o barach, w których przez okrągły rok polewają na zmianę whisky z colą i wódkę z sokiem. Dobry bar to taki, który, podobnie jak restauracja, kieruje się kalendarzem sezonowości. Jeśli korzysta z owoców, to tych które dostępne są świeże w danej porze roku. Jeśli aktualnie są one niedostępne, bary korzystają ze zrobionych wcześniej przetworów. - To jest założenie całej sezonowości. Po pierwsze, oferta barowa musi być różnorodna, po drugie, potem możemy używać tych produktów za barem przez cały rok - mówi Marcin Kruk. Jesienne drinki nie muszą być wcale skomplikowane, o ile oczywiście, dobrze przemyślimy to, jakich składników chcemy użyć.
Drinki na jesień
Co zatem króluje w barach jesienią i zimą? Głównie suszone owoce, marmolady, przetwory i nalewki na bazie wszystkiego, co udało nam się zebrać latem i wczesną jesienią, mowa także o… grzybach - .Piłem koktajl w którym borowik był wykorzystany jako infuzja. Po prostu, borowiki zalewamy alkoholem, a potem wykorzystujemy to w koktajlu. Borowik może nie ma przyjemnej owocowej nuty, ale dobrze komponuje się w wytrawnych koktajlach - wyznaje finalista World Class Competition.
Drinki na jesień - nie tylko skomplikowane mieszanki
Marcin Kruk na tę okazję przygotował dla nas dwa drinki na jesień. Pierwszy z nich to kompozycja łącząca smak śliwki, syropu klonowego i nuty kawy oraz kakao z dodatkiem burbonu.
Drinki na jesień - Śliwka w czekoladzie
- 40 ml rumu Ron Zacapa
- 20 ml słodkiego wina śliwkowego
- 5 ml syropu klonowego
- 5 kropli tynktury z kawy i ziaren kakaowca
- Metoda: mieszany
- Dekoracja: śliwka suszona
Do zrobienia tynktury potrzebujemy jedynie ziaren kawy i kakaowca, które zalewamy mieszaniną alkoholu etylowego o mocy około 70%.
Drinki na jesień - Beer Toody
To klasyczna kompozycja wykorzystująca prosty w przygotowaniu syrop na bazie cukru, piwa pszenicznego oraz korzennych przypraw. Angostura to popularny w barach na całym świecie dodatek, mocno ziołowy likier dozowany w ilości kilku kropel do drinków. Kupimy go w większych sieciach hipermarketów i sklepach specjalistycznych.
- 40 ml Bulleit Bourbon
- 30 ml syrop z piwa pszenicznego i przypraw
- 10 ml sok z cytryny
- 3 krople Angostury bitters
- Woda gorąca
- Dekoracja: skórka z pomarańczy
Uwaga na Instagram - nowe oszustwo
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?