Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Dzień Marchewki w przedszkolu

Redakcja
Witaminki, witaminki dla chłopczyka i dziewczynki...

Celem zajęć w tym dniu było: określanie jadalnych części marchewki; zapoznanie ze sposobem wykonania soku z marchewki; rozwijanie umiejętności współdziałania w zespole.
1.      Ćwiczenia w określaniu wielkości – marchew, marcheweczka. Dzieci wybierają z miski marchewki różnej wielkości; na oko porównują ich wielkość; stosują pojęcia: duże, małe, mniejsze, większe, takie samo, największe, najmniejsze. Układają kilka wybranych przez nauczyciela marchewek według ich wielkości – rosnąco, potem malejąco.
2.      Słuchanie piosenki „Na marchewki urodziny”.
3.      Wyjaśnienie, dlaczego przechowujemy marchewkę w całości lub w postaci przetworów; podawanie przykładów, w jakiej postaci można przechować marchew (surową, susz, mrożonki, w słoikach), wymyślanie przez dzieci potraw, do których przygotowania można wykorzystać marchew – zapisywanie przez nauczyciela propozycji dzieci.
4.      Zabawy badawcze „Marchewka”
·         Ćwiczenie 1. – każde z dzieci otrzymuje marchewkę. Dzieci oglądają ją i opisują jej wygląd; stwierdzają, że pokrywa ją matowa skórka, nieco chropowata. Nauczyciel zdejmuje po kawałku skórki z  marchewki, aby dzieci mogły to dokładnie obejrzeć. 
·         Ćwiczenie 2. – szukanie odpowiedzi na pytanie: Jak smakuje marchewka? Nauczyciel rozcina marchewki – układanie w całość obranej marchewki pociętej na kawałki; zjadanie jej przez chętne dzieci. Podkreślanie walorów odżywczych i zdrowotnych marchewki, zachęcanie do zjadania jej na surowo. 
5.      Zaproponowanie zrobienia soku z marchewki; omówienie sposobu wykonania, zwrócenie uwagi na potrzebne rzeczy; praca w małych zespołach. Dzieci myją marchew; kroją je na deskach do krojenia w cienkie paseczki małymi nożami; wkładają obraną marchewkę do sokowirówki. Nauczyciel zwraca uwagę na przestrzeganie zasad higieny i bezpieczeństwa: dzieci myją ręce, przed przystąpieniem do pracy; zabezpieczają ubrania fartuszkami, a głowy czepkami; ostrożnie posługują się nożami. Gotowy sok przelano do szklanek i nastąpiła degustacja. Dzieci opowiadały o swych wrażeniach smakowych.
 

od 12 lat
Wideo

echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na warszawa.naszemiasto.pl Nasze Miasto