Dzień Pikantynych Potraw: zachwyć bliskich fantastycznymi daniami na ostro [FOTO, PRZEPISY]
Pomidorówka nie musi być nudna!Składniki (dla 4 osób): - oliwa - ząbek czosnku - 1kg pomidorów (wcześniej moczymy w gorącej wodzie i ściągamy skórkę) - 1 cebula pokrojona w drobną kostkę - 1,5l bulionu warzywnego - czerstwa ciabatta (ewentualne chleb bez skórki) - liście świeżej bazylii Przyprawy: sól, pieprz, sos tabasco Przepis: Zagotuj garnek gorącej wody, wyłącz gaz, włóż na 2 minuty pomidory, wyjmij i ściągnij z nich skórkę. Posiekaj cebulę i czosnek na drobną kostkę, ciabattę (lub chleb) pokrój na małe kawałki. Rozgrzej łyżkę oliwy, podsmaż czosnek i cebulę, aż się zrumienią. Dodaj liście bazylii i pomidory. Wlej bulion lub wodę, zmniejsz płomień i gotuj 30-40 min. Przypraw solą i pieprzem do smaku. Do gotującej się zupy dodaj chleb, dopraw oliwą i tabasco w płynie. Podawaj gorącą, z listkami świeżej bazylii.