Dzień Pikantynych Potraw: zachwyć bliskich fantastycznymi daniami na ostro [FOTO, PRZEPISY]
Domowa tortilla zamiast kebabów "na mieście"Składniki (dla 5 osób): - 2 duże piersi kurczaka - pieczarki (ok.500g) - 1 papryka - puszka pomidorków - 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego - puszka czerwonej fasoli - puszka kukurydzy - 2 duże ząbki czosnku - por lub cebulka - ser żółty - 2 łyżki lnu mielonego - oliwa z oliwek - gotowe placki tortilli (ok.5 dużych) Przyprawy: sól, pieprz, pieprz cayenne, pokruszone papryczki chilli, jamaican jerk, sos sojowy, maggi, przyprawa do potraw kuchni meksykańskiej, bazylia, oregano Przepis: Kurczaka należy pokroić w kostkę, posypać nie dużą ilością przyprawy meksykańskiej i podsmażyć na oliwie. Do dużego garnka wrzucamy pokrojone w plastry pieczarki oraz por lub cebulkę- podsmażamy. W międzyczasie sypiemy troszkę soli i pieprzu, dokładamy pokrojoną paprykę, odcedzoną kukurydzę i fasolę oraz puszkę pomidorów. Później dodajemy koncentrat, starty lub wyciśnięty czosnek, wszystkie przyprawy (pamiętaj aby każdej wsypać po szczyptę, ich połączenie i tak będzie stanowiło diabelsko ostrą mieszankę!) oraz kurczaka. Dla zagęszczenia polecamy dodać len mielony, ponieważ jest lepszy, a także zdrowszy niż mąka, której używa się na co dzień. Dusimy do momentu aż warzywa będą miękkie. Na końcu zawijamy farsz w tortillę, układamy w żaroodpornym naczyniu, które uwcześniej posmarowaliśmy oliwą (nie za dużo!), posypujemy żółtym serem i zapiekamy przez 15 minut w temperaturze 200 stopni. Uwaga! Jeśli Ty, lub ktoś z zaproszonych przez Ciebie gości uzna, że Tortilla jest zbyt ostra możesz podać ją z gęstą śmietaną, która doskonale łagodzi ostry smak i świetnie komponuje się z resztą.