Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Festiwal Żydowskiego Jedzenia TISZ. Do warszawskich barów mlecznych zawita... kuchnia żydowska

Redakcja Warszawa
Redakcja Warszawa
PIxabay.com / Zdjęcie ilustracyjne
Festiwal Żydowskiego Jedzenia TISZ zabierze nas na uroczystą szabasową kolacje przy świecach, spacer po Hali Mirowskiej z wyjątkowym przewodnikiem oraz żydowski obiad w... stołecznych barach mlecznych. Dalsza część tekstu poniżej.

Festiwal Żydowskiego Jedzenia TISZ powraca

Po raz piąty Muzeum Polin zaprasza na Festiwal Żydowskiego Jedzenia TISZ, który potrwa do 16 października 2022.

Uczestnicy festiwalu wyruszą na spacery kulinarne po Warszawie, zarówno tej dawnej żydowskiej, jak i współczesnej, w której nadal mieszają się ze sobą różne języki, smaki i zapachy. Wiedzę teoretyczną sprawdzą w praktyce, wspólnie gotując i biesiadując podczas wybranych warsztatów i spotkań kulinarnych - deklarują organizatorzy

Jedną z takich wypraw po starej Warszawie ma być spacer po Hali Mirowskiej, któremu towarzyszyć będą Warsztaty Kulinarne. Przewodnikiem po tym świecie będzie Żydówka Batszewa Singer, a właściwie jej wspomnienia spisane przez noblistę i syna kobiety Izaaka Bashevisa i jego rodzeństwo.

Kolacja przy świecach

Tradycją festiwalu TISZ jest kolacja szabasowa. Jej uczestnicy spotkają się na wspólny uroczysty posiłek w holu głównym Muzeum Polin. Szefowie kuchni przygotowują więc potrawy związane z szabatem i świętem szałasów , nie zabraknie też dań, które odzwierciedlać mają wędrówkę żydowskiej kuchni. Za menu odpowiada szef kuchni Bogdan Gałązka wraz z zespołem bistro "Warsze".

W programie festiwalu nie mogło zabraknąć także potraw kuchni roślinnej Warsztaty na jej temat poprowadzi jeden z najbardziej znanych promotorów weganizmu w Polsce, a także ekspert kuchni regionalnej i produktów lokalnych, czyli Paweł Ochman znany jako Weganon. Nie będzie to jednak ostatnie spotkanie warszawiaków z kuchnią żydowską, bowiem Muzeum POLIN zaprosiło do współpracy stołeczne bary mleczne, które zaproponują w swoim menu blintzesy, latkesy i holiszki, lub po prostu naleśniki z serem, placki ziemniaczane i gołąbki, czyli dania nie kojarzone przez większość z nas z kuchnią żydowską. Specjalne menu degustacyjne przygotowała także muzealna restauracja Warsze. Pełny program TISZ Festiwalu Żydowskiego Jedzenia na stronie polin.pl/tisz2022.

od 16 latprzemoc
Wideo

CBŚP na Pomorzu zlikwidowało ogromną fabrykę „kryształu”

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na warszawa.naszemiasto.pl Nasze Miasto