Rogale świętomarcińskie to rogale z nadzieniem z białego maku, tradycyjnie przygotowywane w Poznaniu i jego okolicach z okazji Dnia Świętego Marcina, przypadającego 11 listopada. Choć ten wyjątkowy przysmak kojarzy się głównie z Wielkopolską, to ma ta także wielu miłośników innych częściach kraju.
Jednym z miast, w których można zaobserwować duże zainteresowanie rogalami świętomarcińskimi jest Warszawa. W tutejszych cukierniach każdego roku ustawiają się kolejki chętnych po te kultowe wyroby.
Gdzie najlepsze rogale na Świętego Marcina? Mieszkańcy podpowiadają
Kilka dni temu zapytaliśmy naszych czytelników o stołeczne cukiernie, które ich zdaniem serwują najlepsze rogale z nadzieniem z białego maku. W poniższej galerii przedstawiamy polecane lokale przez mieszkańców Warszawy.
Na liście cukierni wskazanych przez czytelników naszego portalu, znalazły się następujące punkty:
- Cukiernia Kukułka
- BAJA wegańska cukiernia
- Specjały Regionalne
- Stolica Pączków - Pączkarnia, Lodziarnia, Kawiarnia
- DEJ Piekarnia
- Ciacho z Kremem - Pracownia Cukiernicza
- Cukiernia Stary Dom
- Pajda Manufaktura Chleba
Surówka z rzodkiewki
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?