Lubię pitrasić , lubię pofantazjować w kuchni przy garnkach... No i bardzo lubię karmić innych, chociaż często słyszę: Nakładaj mniej na talerz! Talerz i tak potem wraca do zlewu pusty haaa!
GOŁĄBKI Z FANTAZJĄ
1-1,5 kg mielonego mięsa drobiowego (licho go wie , może i wieprzowe można ?),
70 dkg kapusty włoskiej,
4-5 większych marchwi,
pęczek natki pietruszki,
3 jajka,
bułka tarta,
Vegeta, pieprz
mąka, olej,
czosnek,
bazylia,
Kapustę drobno pokroić - byle jak, marchew zetrzeć na grubej tarce. Natkę drobniutko posiekać. Do mięsa wrzucić kapustę, marchew, pietruszkę, wbić jajka, doprawić do smaku --- i tak moje będą najsmaczniejsze he he.
Wyrobić dokładnie, aż mięso obejmie wszystkie składniki. Przy wyrabianiu takiej ilości ból rąk i barków jest mniejszy. Formować kotlety obtaczając bułką tartą lub kaszą kukurydzianą. Wkładaćna gorący olej i SZYBKO obsmażyć z obu stron, tylko na tyle, aby się ścięły. Odłożyć na talerz.
SOS
W rondelek wlać 3 łyżki oliwy, dodać czubatą łyżkę mąki zalać 1/2 litra rozrobionego przecieru pomidorowego, doprawić do smaku. Wrzucić drobniutko posiekane 2 ząbki czosnku - ja wrzucam więcej, bo tak lubimy. Cały czas mieszać do zagotowania. Pod koniec wrzucić świeżą posiekaną bazylię lub wsypać suszoną. Sos ma być zawiesisty.
W rondelku zagotować wodę z np 2 kostkami rosołowymi włożyć gołąbki i gotować ok 20 minut -- resztę gołąbków można zamrozić. Ugotować ryż, wyłożyć gołąbki i zalać sosem. SMAK CUDOWNY!
***KURCZAK W MARCHEWKOWEJ PIERZYNCE
Ta potrawa zaskakuje smakiem!
1 duża pierś z kurczaka,
5 marchwi,
4 łyżki śmietany,
łyżka czubata mąki,
sól, pieprz,
Vegeta,
przyprawa do kurczaka (ta bez konserwantów)
olej
Pierś pokroić w nieduża kostkę, oprószyć obficie przyprawą do kurczaka, odstawić na chwilę do lodówki. Marchew zetrzeć na dużej tarce. Olej rozgrzać na patelni, włożyć mięso i poddusić z 10 minut. Wrzucić marchew, wlać 2 szklanki przegotowanej wody i razem dusić do miękkości tzn ok. 30 minut. Jakby woda wyparowała dolać, ale przegotowanej! Śmietanę wymieszać z mąką, wlać do mięsa. Jak się zagęści przyprawić do smaku. Ja posypuję obficie koperkiem. Można i pietruszką. Podawać z ziemniakami lub ryżem. Mniam - jest pyszne! Ma naprawdę ciekawy smak.
***
Jak macie chęć to wypróbujcie. Sprawdzone przeze mnie i kumpelko-sąsiadkę. Swoim chorowitym nie zrobię, bo niektóre składniki niemile widziane w ich diecie. Ja za to mniam mniammm...SAŁATKA Z USZEK
1 op. - uszka z grzybami,
1 op. - fasola czerwona,
1 op. -kukurydza,
1 op. - ananasy (w kostkę),
3 ząbki czosnku,
2 łyżki koncentratu,
4 ogórki konserwowe - w kostkę
sól, pieprz i majonez,
Wszystko wymieszać i pałaszować!
***SAŁATKA Z BROKUŁÓW
1 średni brokuł (podzielony na małe różyczki i obgotowany w osolonej wodzie ok. 2-3 min),
3 jajka ugotowane na twardo - pokroić,
2 - 3 pomidory - pokrojone w większą kostkę,
sos: majonez z czosnkiem, pieprzem ziołowym i zielonym koperkiem, sól do smaku.
Zapewne niektóre przepisy są już Wam znane, ale tak warte grzechu obżarstwa, że podaję je dla przypomnienia. Polecam je szczególnie Ani i Jurkowi z Danii.
Ekspresowa pizza z cukinii
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?