MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Jak zrobić pyszny kompot? Sprawdź przepisy na kompot z suszu, jabłek, śliwek, a nawet dyni!

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Domowy kompot to znakomity sposób na przygotowanie zdrowej przekąski. Sprawdź przepis!
Domowy kompot to znakomity sposób na przygotowanie zdrowej przekąski. Sprawdź przepis! pixabay.com
Jedną z najzdrowszych opcji, którą można podać jako napój do obiadu, jest kompot. W sezonie wiosenno-letnim sięgamy po świeże owoce, takie jak wiśnie, śliwki czy truskawki. Jesienią częściej po jabłka, a nawet dynię. Poza sezonem można skorzystać z owoców mrożonych lub zrobić kompot z suszu. Ten ostatni to znakomita propozycja pełna witamin, którą można serwować nie tylko Święta Bożego Narodzenia. Podpowiadamy, jak zrobić domowy kompot. Sprawdź przepisy.

Jak zrobić kompot?

Tradycja gotowania kompotu odżywa szczególnie w okolicach Wigilii Bożego Narodzenia. Wtedy przygotowuje się świąteczny napój z suszu. Najczęściej myśli się o nim już latem, gdy pojawiają się soczyste i tanie owoce. Pokrojone na plasterki są suszone na słońcu lub za pomocą specjalnego sprzętu. Najczęściej w skład suszu wchodzą kawałki jabłka, gruszek, moreli, śliwek. Dodatkowo można dodać rodzynki lub suszoną żurawinę. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby dorzucać owoce, które akurat mamy w zasięgu ręki. Na przykład suszone porzeczki lub aronię.

Jakie przyprawy dodać do kompotu?

Smak domowego kompotu można wzbogacić, dodając pasujące do niego aromatyczne składniki. Szczególnie warto zwrócić uwagę na korzenne przyprawy. W domowej spiżarni warto mieć:

  • korę cynamonu,
  • całe goździki,
  • laskę wanilii,
  • kardamon,
  • gwiazdkę anyżu.

Taki zestaw warto dodawać do kompotu z jabłek, a nawet z gruszek. Nieco zaskakującym dodatkiem do kompotu może być ziele angielskie, które nada mu wyrazistości. Odpowiednio dobrany słodzik będzie miał wpływ na smak. Domowy kompot można dosłodzić miodem, cukrem (białym, trzcinowym, muscovado) lub ksylitolem.

Kompot z dyni

Słyszeliście kiedyś o kompocie z dyni? To warzywo, które można przygotować na najróżniejsze sposoby. Jednym z nich jest esencjonalny kompot. Warto przyrządzić go z dodatkiem suszonych goździków, korzenia imbiru i odrobiny octu jabłkowego lub soku z cytryny. Szczegółowy przepis znajdziecie w naszej galerii.

Kompot francuski - co to jest?

Wyśmienitym przysmakiem, który można serwować w ramach rodzinnego podwieczorku, jest kompot francuski. To podgotowane wcześniej owoce, które trzeba jeszcze zagotować w wodzie wraz z przyprawami i cukrem. Różnica między tradycyjnym kompotem a tym francuskim polega na proporcjach. W tym drugim zależy kucharzowi na lekkim podgotowaniu owoców, a następnie podaniu ich połówek lub ćwiartek na talerzykach w ramach deseru. Można też traktować go jako dodatek np. do lodów.

Sprawdź przepisy na pyszne kompoty z suszu, dyni, jabłek i śliwek!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Najlepsze produkty spożywcze dla kobiet 40+

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Jak zrobić pyszny kompot? Sprawdź przepisy na kompot z suszu, jabłek, śliwek, a nawet dyni! - Strona Kuchni

Wróć na warszawa.naszemiasto.pl Nasze Miasto