Kulinarna stolica Warszawy – podpowiadamy, gdzie smacznie zjeść na Powiślu

Materiał informacyjny Elektrownia Powiśle
Powiśle kusi aromatami i smakami ze wszystkich zakątków świata. Od pożywnych śniadań, przez smaczne lunche, aż po obfite kolacje. Elektrownia Powiśle to kulinarna stolica Warszawy – znajdziemy tu 41 restauracji, kawiarni i barów. Włoska pasta czy hiszpańskie tapas? A może soczysty stek w amerykańskim stylu? Sprawdźcie, gdzie najlepiej wybrać się na lunch lub smaczną kolację!

Pełną Parą

Tradycyjne azjatyckie smaki z nutą fantazji. Restauracja słynie z ręcznie lepionych pierożków na parze, ale w menu znajdziemy też tajskie curry, makarony, chrupiące mięso, aromatyczne tom kha i dania dim sum, którymi śmiało można dzielić się przy jednym stole. Przebywając we wnętrzu restauracji można poczuć klimat krajów Południowo-Wschodniej Azji. Wiedzieliście, że namiastkę Azji mamy w Warszawie?

Dym

Dym to mekka dla miłośników dań grillowych, powstała z połączenia dwóch żywiołów: ognia i wody. Sercem restauracji jest autorska kuchnia, łącząca kulinarne klasyki z najbardziej wyszukanymi smakami Bliskiego Wschodu. Wnętrze restauracji to prawdziwe arcydzieło. Każda ze ścian jest płótnem pełnym malowanych ręcznie rysunków i tryskających barwami graffiti. Degustacja dań, autorskich koktajli czy różnych smaków shishy to idealny przepis na wieczór w gronie przyjaciół.

Madre

Madre to po włosku matka i takie właśnie powinno być tutaj jedzenie – domowe z lekką nutą innowacji dodanej przez włoskiego szefa kuchni. Wyróżnikiem restauracji jest pizza przygotowywana na 18-letnim zakwasie. Właścicielami restauracji są włoscy szefowie kuchni: Pablo Martin Delgado i Giacomo Carreca. Smak włoskich potraw podkręca tu piękne wnętrze. Totalnie instagramable!

Prime Cut

Prime Cut to nowatorski steak house, łączący w sobie nowojorską klasykę z elementami kuchni europejskiej. Najlepsze steki, świeże owoce morza i sezonowe warzywa przygotowywane są pod czujnym okiem szefa kuchni Pawła Zielińskiego. Restauracja posiada też własną piekarnię, gdzie na miejscu wypiekane jest pieczywo. Elegancka przestrzeń restauracji Prime Cut wraz z trzema salami VIP tworzą idealną atmosferę do spotkań biznesowych. Ich dopełnieniem jest sala dla miłośników cygar, w której wygodnie można delektować się najlepszymi cygarami z całego świata o różnym smaku oraz stylu. Cigar Room w restauracji Prime Cut to oryginalne miejsce na wyjątkowe spotkania biznesowe, męską integrację czy wieczory kawalerskie w ponadczasowym stylu.

Dock19 by Mateusz Gessler

Koncept stworzony przez kucharza, restauratora i smakosza – Mateusza Gesslera, łączy kulinarne smaki Europy i Azji. Pobudzająco na zmysły działa już sama przestrzeń restauracji, która – dzięki projektowi Borisa Kudlička – zachowała industrialny styl. Historycznie bowiem znajdował się tu keson, który przez ponad 100 lat chłodził turbiny maszynowni wodą z Wisły. Szefowie kuchni karmią tu niemal przez cały dzień: od południa serwują lunch w klasie biznes lub rodzinny obiad, a wieczorem – nastrojową kolację, którą dopełniają autorskie drinki.

Tres Toros

„Mała Hiszpania” w sercu Powiśla. W menu królują klasyczne smaki kuchni hiszpańskiej. Podstawą tapas, czyli popularnych przekąsek na ciepło i zimno są wędliny, sery, tradycyjna hiszpańska tortilla, owoce morza, oliwki czy dojrzewające w słońcu papryczki. W Tres Toros można spróbować dań la plancha, czyli tradycyjnie grillowanych płaskiej, metalowej płycie. Na wyjątkowe okazje kucharze serwują tradycyjną hiszpańską paellę. Uczta w Tres Toros to idealny pomysł na spotkanie ze znajomymi, z którymi podzielicie się pysznym jedzeniem.

Blue Cactus

Blue Cactus to legendarna na warszawskiej mapie restauracja z kuchnią Tex-Mex. Menu jest bogate w kultowe meksykańskie potrawy, takie jak kolorowe tacosy, zielone sałatki, pożywne burrito czy klasyczne nachosy. Nawiązania do kultury wybrzeża Pacyfiku widać nie tylko w ofercie kulinarnej, ale też w wystroju. W kolorowym wnętrzu restauracji uwagę przykuwają detale, które były częścią restauracji otwartej w 1996 roku: dawne krzesła, stoły, lampy, a także pełne kolorów obrazy Darka Pali. O historii Blue Cactus możecie przeczytać tutaj.

PaTaThai

PaTaThai to koncept restauracyjny, oferujący najwyższej jakości autorską kuchnię tajską, bazującą na recepturach stworzonych przez wybitnych szefów kuchni z Tajlandii – w restauracji PaTaThai Powiśle jest nim Surat Butsarakham. Pochodzący z północno-wschodniej prowincji Tajlandii szef kuchni stworzył menu, będące subiektywnym przewodnikiem po smakach swojego kraju. Klasyczne tajskie dania z nowoczesnym twistem podkreśla styl ich podania. Eleganckie, a jednocześnie przytulne wnętrze restauracji wzbogacone roślinnością przenosi gości Powiśla w kulinarną podróż po smakach gorącej Azji – nawet w chłodniejsze dni.

NAR Shisha & Coctail

To miejsce, w którym poczujecie nutę orientu i dacie się porwać bajkowej atmosferze. Szukacie najlepszej tureckiej wołowiny? Tu ją znajdziecie. NAR odpowie na potrzeby miejskich marzycieli, którzy lubią podróżować po świecie. W karcie znajdziecie kraftowe koktajle, jak i klika ulubionych klasyków. Po spacerze nad Wisłą można tu usiąść w przyjemnej pergoli i delektować się orientalnymi smakami. Ich smak można podkręcić sziszą.

Etiuda

Ofertę gastronomiczną rozwija też nowo otwarty Barceló Warsaw Powiśle, który jest dopełnieniem kompleksu Elektrowni Powiśle. W hotelu funkcjonuje restauracja Etiuda, serwująca codzienne lunche biznesowe i dania a la carte. Kuchnia śródziemnomorska występuje tu w najlepszym wydaniu i z najlepszym widokiem – prosto na Most Świętokrzyski, Stadion Narodowy i Wisłę.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Kulinarna stolica Warszawy – podpowiadamy, gdzie smacznie zjeść na Powiślu - Mazowieckie Nasze Miasto

Wróć na warszawa.naszemiasto.pl Nasze Miasto