Składniki niezbędne do zrobienia całego obiadu:
makaron świderki
szpinak
jogurt grecki light ( bądź śmietana)
czosnek
cebula
gałka muszkatołowa
tofu wędzone
zioła prowansalskie
kotlety sojowe
bułka tarta
przyprawy według uznania
musztarda sarepska
olej
płatki owsiane
jajko
MAKARON ZE SZPINAKIEM:Szpinak smażymy na patelni razem z czosnkiem i cebulą. Następnie dodajemy do niego troszkę jogurtu greckiego, gałki muszkatołowej i przypraw wg uznania. W między czasie gotujemy makaron. Gdy wszystko będzie już gotowe, mieszamy makaron ze szpinakiem i razem odrobinę podsmażamy.
TOFU WĘDZONE:Wędzone tofu kroimy na kosteczki i podsmażamy na patelni razem z ziołami prowansalskimi.
KOTLETY SOJOWE W PŁATKACH OWSIANYCH:Kotelty sojowe wkładamy razem z kostką warzywną i różnymi przyprawami ( ja używam curry, bazyli, papryki słodkiej i czosnku) do głębokiej miseczki lub garnka i zalewamy wrzątkiem. Przykrywamy i czekamy chwilę, aż napęcznieją. Następnie po wyciągnięciu smarujemy je z dwóch stron lub z jednej (jak kto woli) musztardą. Przygotowujemy panierkę: Razem z jajkiem i wegetą mieszamy płatki owsiane. Obtaczamy w tym kotlety a następnie w bułce tartej. I układamy na patelni, na rozgrzanym oleju.
Gdy już wszystko mamy gotowe, to układamy na talerzu makaron, posypujemy go wędzonym tofu a z boku ładniusio umieszczamy kotleciki. I gotowe!
Smacznego:)
* * *
Zobacz nas na facebooku:
strona portalu Moje Miasto Zielona Góra
strona bezpłatnego tygodnika miejskiego MM Moje Miasto Zielona Góra
Surówka z rzodkiewki
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?