Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Marynujemy ser żółty (przepis)

Redakcja MM
Redakcja MM
Jeśli nie wiemy np. co zrobić z większą ilością sera żółtego, marynowanie może okazać się świetnym pomysłem. Sprawdź, jak to zrobić.

Przepis na marynowany ser żółty w oliwie ze świeżym rozmarynem i ostrą papryczką chilli, poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni – Dwór Korona Karkonoszy Składniki: 300 g sera żółtegooliwa z oliwekolej rzepakowy3 łyżki octu balsamicznegopapryczka chilli, pokrojona w drobne krążki4 ząbki czosnku kilka gałązek świeżego rozmarynu Wykonanie: Ser żółty kroimy w grubą kostkę. Oliwę mieszamy z olejem rzepakowym (proporcje wg uznania – np. 2 szklanki oliwy i 2 szklanki oleju) i octem balsamicznym. W szerokim słoiku lub innym pojemniku układamy warstwami ser żółty, a pomiędzy warstwami umieszczamy przyprawy: pokrojoną w krążki papryczkę chilli, ząbki czosnku pokrojone na cztery cząstki i gałązki świeżego rozmarynu. Całość zalewamy mieszanką oliwy z olejem i octem, tak aby wszystkie składniki były w niej zanurzone. Następnie zakręcamy wieczko i odstawiamy na 4-5 dni aż ser wchłonie aromat i zapach przypraw. Smacznego!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Sałatka ze świeżego szpinaku

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na warszawa.naszemiasto.pl Nasze Miasto