Delikatesy Boscaro w Warszawie
Delikatesy Boscaro to jedno z kilkudziesięciu miejsc w stolicy mających do zaoferowania smaki będące wizytówką niepowtarzalnej, kulinarnej Italii. Część z nich proponuje swoim gościom potrawy powstałe na bazie tradycyjnych składników, dzięki którym Półwysep Apeniński zyskał ogromną sławę na całym świecie, inne zaś owe składniki sprzedają. Punkt znajdujący się przy ulicy Obrzeżnej 1C na warszawskim Mokotowie łączy obie te usługi - można tu zarówno smacznie zjeść, jak i zrobić prawdziwe włoskie zakupy.
Delikatesy Boscaro. Gorąca Italia na wyciągnięcie ręki. Odwi...
Lokal został założony 7 sierpnia 2021 roku przez Massimiliano Boscaro. Rodowity Włoch postanowił wówczas zaproponować mieszkańcom Warszawy bliższe spotkanie z produktami, bez których nigdy nie powstałyby tak fantastyczne dania jak Lasagne, Spaghetti, Arancini, Carbonara, Ossobuco czy klasyczna pizza. Pomysł okazał się strzałem w dziesiątkę - w ciągu dwóch lat miejsce to zyskało bowiem sporą popularność. Zakupy robią tu nie tylko stali klienci mieszkający nieopodal, ale i miłośnicy włoskiej kuchni przybywający z najdalszych zakątków stolicy.
Poniżej materiał wideo z naszej wizyty w Delikatesach Włoskich Boscaro.

Największy włoski sklep w Polsce
Delikatesy Włoskie Boscaro wyróżniają się na tle innych tego typu punktów w Warszawie ilością oferowanych produktów. Mają ich nie tylko najwięcej w stolicy, ale i również w całym naszym kraju.
Do tej pory zgromadziliśmy 12 tysięcy produktów, które sprzedajemy w naszych delikatesach. Są to zarówno produkty własne, jak i te pochodzące od lokalnych importerów. Największą popularnością wśród nich cieszą się m.in. dojrzewające wędliny, sery oraz ogólnie, cały świeży nabiał - mówi w rozmowie z naszym portalem Piotr Jastrzębski, menadżer Delikatesów Włoskich Boscaro.
Początkowo sklep mieścił się na trzech poziomach. Obecnie klienci mogą robić w nim zakupy na parterze oraz pierwszym piętrze. Wśród oferowanych przez delikatesy produktów warto wymienić:
- Makarony, w tym m.in. spaghetti, lasagne, pappardelle, tagliatelle, penne, fafralle, gnocchi, tortellini
- Ryże
- Oliwy
- Lody
- Wędliny i sery na wagę
- Wina
- Herbaty i kawy
- Przetwory owocowe i warzywne
- Słodycze
- Słone przekąski
- Przyprawy
- Zioła
- Sosy
- Nabiał
W sklepie dostępne są także różne kuchenne akcesoria, jak np. talerze, filiżanki i szklanki.
Wyselekcjonowane wina i autorska oliwa
Wśród produktów, po które klienci sklepu wracają najchętniej, należy wyróżnić wina. Okazuje się, że są one sprowadzane przez konkretną osobę, która podróżuje po całych Włoszech i wybiera tylko najlepszej jakości produkty.
Jeśli chodzi o wina, mamy 2,5 tysiąca indeksów. Większość nie występuję u nas na stałe. Są to wina zdobywane przez naszego winiarza, sommeliera, który jeździ po całym Włoszech i wybiera tylko te produkty, które w danym roku są najlepsze. Wino można zarówno kupić, jak i napić się go na miejscu. Posiadamy Prosecco, Pinot Grigio, Merlota oraz Primitivo - mówi nam menadżer sklepu.

Na szczególną uwagę zasługuje także tutejsza, autorska oliwa.
Mamy własną oliwę, którą od dwóch lat robi dla nas firma z Toskanii. Sprzedajemy ją w dwóch formach: w butelce oraz z nalewaka - wyjaśnia Piotr Jastrzębski.
Dania serwowane na miejscu
Delikatesy Boscaro to miejsce, w którym nie tylko zakupimy produkty przywiezione prosto z Italii, ale również odpoczniemy w doskonałym klimacie, słuchając włoskiej muzyki i zajadając się znakomitymi przekąskami serwującymi na miejscu przez szefa kuchnia urodzonego w Italii.
Mamy ofertę gastronomiczną. Goście, którzy nas odwiedzą mogą napić się dobrej kawy, wina, a także skosztować takich dań jak: focaccia, lasagne czy arancini. Na miejscu i na wynos można zamówić także deski naszych wędlin i serów dojrzewających. Nasza oferta jest w tym przypadku bardzo bogata. Mamy typowe włoskie produkty jak szynka San Daniele czy mortadella i wszelkiego rodzaju salami. Są to produkty topowe i takie, których po prostu nie da się przeoczyć - mówi menadżer Delikatesów Boscaro.
Prawdziwą furorę robią tu jednak kanapki panini. Ich koszt wynosi od 13 do 17 złotych.

Piotr Jastrzębski zdradza nam, że sklep ma bardzo dużo stałych klientów. Wielu z nich odwiedza ich codziennie, by upolować m.in. kilka plasterków prawdziwej, włoskiej wędliny.
Wiemy, że wędlina krojona na świeżo jest najlepsza. Nawet produkt najwyższej jakości leżakujący pokrojony w lodówce, to nie będzie to samo. Najlepiej smakuje to, co od razu pokrojone. I po to właśnie przychodzą tutaj nasi stali klienci - mówi menadżer Delikatesów Boscaro.
Zaczęło się od restauracji
Zanim Massimiliano Boscaro wpadł na pomysł otwarcia delikatesów, założył w stolicy restaurację o nazwie Semolino. Prowadzenie lokalu utwierdziło go w przekonaniu, że własny sklep będzie dodatkowym atutem, jeśli chodzi o sprowadzanie produktów. Tak się też stało.
Nasze delikatesy pełnią także funkcję magazynu dla naszych restauracji - tłumaczy menadżer sklepu.
Obecnie w Warszawie znajdują się cztery restauracje Semolino. Poniżej ich adresy:
- Ul. Koszykowa 63 (Hala Koszyki)
- Ul. Obrzeżna 5a/lok. 1U
- Ul. Woronicza 31
- Ul. Jana Pawła II 27
Wkrótce planowane jest także otwarcie lokalu przy ulicy Kleszczowej.
Delikatesy Włoskie Boscaro otwarte są od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00-20:00 oraz w soboty w godzinach 8:00-18:00.
Przypomnijmy, że w Warszawie dostaniemy także produkty z innych stron świata. W poniższym artykule przypominamy naszą wizytę w japońskim sklepie spożywczym.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?