Warszawa. Rewolucja w branży dostaw jedzenia? Masz poczuć się jak w prawdziwej restauracji
Chef’s Ghost Kitchen to nowy gracz na warszawskim rynku food delivery. Koncept został stworzony w idei w idei ghost kitchen, który ma nam umożliwić doznania zbliżone do wyjścia do prawdziwej restauracji. Usługa zapowiadana jest jako całkowita rewolucja w zamówieniach jedzenia na wynos, która zamierza zdobyć serca warszawiaków. - Różne kuchnie świata. Jedno zamówienie. Jedna dostawa. – to hasła przewodnie nowego konceptu gastronomicznego typu ghost kitchen, który w pełni realizuje ideę wirtualnych restauracji. Nie odwiedzicie ich lokali, nie usiądziecie przy stolikach. Chef’s Ghost Kitchen to miejsce, którego sednem jest kuchnia i to nie jedna - czytamy w zapowiedzi marki.
Jak działa Chef's Ghost Kitchen? Nowością na rynku ma być możliwość miksowania różnych kuchni w jednej dostawie. Ten trend pojawił się już jakiś czas temu w Stanach Zjednoczonych i zdaniem twórców polskiej wersji usługi - szybko podbił solidny kawałek sektora food delivery. Idea ghost kitchen zyskała również zainteresowanie wśród europejskich restauratorów, wraz z pojawieniem się pandemii COVID-19 i wielkiego kryzysu w branży gastronomicznej. - We Francji można znaleźć już ponad 1 500 punktów gastronomicznych działających jako shadow kitchen. Euromonitor szacuje zaś, że wartość rynkowa tego segmentu do 2030 roku wzrośnie nawet do 1 tryliona dolarów - przekazuje marka.
„Doświadczenia ostatnich miesięcy to dla branży gastronomicznej duży cios. Wszyscy szukaliśmy rozwiązań, które uratują sytuację i pozwolą przetrwać nowe okoliczności. Tak pojawił się pomysł na Chef’s Ghost Kitchen. Od dawna przyglądaliśmy się jak ten koncept rozwija się w USA i już wtedy wydawał nam się to ciekawy kierunek. Pandemia przyspieszyła zmaterializowanie tego planu” – mówi Yaser Attun, współwłaściciel i pomysłodawca Chef’s Ghost Kitchen.
W Chef’s Ghost Kitchen zdecydowano się połączyć cztery kuchnie świata, ale w planach są już kolejne. Możliwość miksowania dań różnych kuchni w jednym zamówieniu pozwoli z pewnością rozwiązać odwieczny problem występujący podczas spotkań towarzyskich. Taka forma zaspokoi nawet bardzo odmienne gusta gości i to w ramach jednej dostawy. Teraz każdy może wybrać coś dla siebie nie ograniczając się tylko jednym stylem kuchni.
„Głównym wyzwaniem było przygotowanie miejsca, w którym możliwe będzie zorganizowanie na początek czterech osobnych stanowisk pracy. Koncept ghost kitchen zakłada, że w jednej przestrzeni pracują szefowie różnych kuchni. Dzięki temu możemy jednocześnie realizować zamówienia na sushi, burgery czy dania kuchni bliskowschodniej oraz indyjskiej.” – dodaje Yaser Attun
Ghost kitchen to restauracje pozbawione sal konsumpcyjnych i nastawione wyłącznie na realizowanie zamówień w dostawie. Zmniejszone koszty logistyki prowadzenia biznesu, umożliwiają skupienie się na jakości serwowanych posiłków oraz jakości dostawy.
"Postawiliśmy przede wszystkim na jakość zamówień realizowanych w dostawie. Nasze doświadczenia z tradycyjnymi wynosami były takie, że nie wszystkie dania z karty są w stanie dojechać do klientów w takiej jakości, jakiej mogliby oczekiwać w lokalu. Koncepcja ghost kitchen pozwala nam w pełni skupić się i zadbać o klienta zamówień online.” - podkreśla drugi ze wspólników Chef's Ghost Kitchen Konrad Zając.
Jak czytamy na stronie, Chef's Ghost Kitchen odpowiada nie tylko na trendy gastronomiczne od strony logistycznej, ale także społecznej wpisując w swoje dna idee takie, jak ekologia czy recykling opakowań.
Jak postępować, aby chronić się przed bólami pleców
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?