Papryka chili w leczeniu nadciśnienia

abcZdrowie.pl
by PaulSteinJC via Flickr.com
Efektywne obniżanie ciśnienia krwi chroni przed wieloma schorzeniami. Jaką rolę w leczeniu nadciśnienia pełnią papryczki chili?

Ostry, wręcz palący smak papryczek chili nie każdemu przypada do gustu. Amatorzy pikantnych dań są jednak zachwyceni aromatem tego egzotycznego warzywa i chętnie dodają je do przygotowywanych przez siebie potraw. Dużą popularnością cieszy się wśród nich również papryka chili w proszku – zaledwie szczypta tej przyprawy może odmienić każde, nawet najbardziej mdłe danie. Dobrą wiadomością dla miłośników papryczek chili jest fakt, iż regularne ich spożywanie przyczynia się do obniżenia ciśnienia tętniczego krwi.

Dlaczego warto leczyć nadciśnienie tętnicze?

Nadciśnienie tętnicze jest diagnozowane, gdy ciśnienie rozkurczowe krwi jest większe niż 90 mmHg, a wartość ciśnienia skurczowego przekracza 140 mmHg. Stan ten jest niekorzystny dla zdrowia, zwłaszcza dla pracy układu sercowo-naczyniowego. Może bowiem doprowadzić do rozwoju schorzeń układu krążenia, takich jak niewydolność serca. Ponadto nadciśnienie może przyczyniać się do udaru mózgu lub zawału mięśnia sercowego, a co za tym idzie – nawet do zgonu pacjenta.

Przeciwdziałanie nadciśnieniu powinno być priorytetem, zwłaszcza w przypadku osób w wieku dojrzałym i starszych. Kontrolowanie ciśnienia tętniczego krwi zmniejsza bowiem prawdopodobieństwo wystąpienia potencjalnie groźnych schorzeń.

Nowy sposób na nadciśnienie

Naukowcy nie ustają w poszukiwaniu skutecznych metod obniżania wartości ciśnienia krwi. Obecnie duże nadzieje wiążą z zastosowaniem papryczek chili. Dlaczego? To pikantne warzywo zawiera kapsaicynę – substancja ta odpowiada za ostry smak chili. Dotychczas kapsaicyna była znana głównie ze swojej roli w stymulacji metabolizmu tłuszczów i przeciwdziałaniu nadwadze oraz otyłości. Na tym jednak nie kończą się właściwości tej substancji. Jak wykazali chińscy naukowcy, przy długotrwałym stosowaniu kapsaicyna powoduje obniżenie ciśnienia krwi. Wniosek ten wysunęli na podstawie analizy badań prowadzonych nad genetycznie modyfikowanymi szczurami, szczególnie podatnymi na wystąpienie nadciśnienia tętniczego. U gryzoni, które przez siedem miesięcy otrzymywały karmę wzbogaconą o kapsaicynę, już po czterech miesiącach zanotowano spadek wartości ciśnienia tętniczego krwi. Autorzy badania są zdania, iż kapsaicyna stosowana przez osoby znajdujące się w grupie podwyższonego ryzyka rozwoju nadciśnienia przyniesie podobne rezultaty.

Papryczki chili gwarantem zdrowia?

Niestety, zjadanie papryczek chili lub przyprawianie dań tą pikantną przyprawą wzbudza entuzjazm tylko u nielicznych. Czy oznacza to, iż pozostałe osoby nie mogą skorzystać z cennych właściwości chili? Bynajmniej. Jak wyjaśniają naukowcy, łagodniejsze w smaku odmiany papryki zawierają związki, które pod względem działania przypominają kapsaicynę. Ich wpływ na nadciśnienie może być mniej spektakularny, ale w kwestii profilaktyki i leczenia chorób układu krążenia każde, nawet najmniejsze działanie ma znaczenie.

Zastosowanie papryczek chili w leczeniu i profilaktyce nadciśnienia wymaga przeprowadzenia dalszych badań, które doprowadzą między innymi do ustalenia zalecanej, bezpiecznej dawki kapsaicyny. Do czasu określenia sposobu dawkowania chili w celach leczniczych warto zdać się na zdrowy rozsądek – przyprawianie wszystkich dań na ostro może faktycznie pomagać w walce z nadciśnieniem, ale z pewnością nie pozostaje obojętne dla układu pokarmowego. Nadmierne spożycie papryczek chili może prowadzić do przykrych objawów ze strony układu trawiennego, takich jak zgaga, dyskomfort i ból brzucha, dlatego tak ważna jest umiejętność zachowania umiaru w jedzeniu.

Partnerem serwisu jest

Nie ma szczepionek i terminów

Wideo

Komentarze 3

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

A
Anonim

Nadciśnienie jest wynikiem narażenia na metale ciężkie w diecie w wyniku zanieczyszczenia środowiska, łatwiej leczyć nadciśnienie ziołami niż lekami. U mojego ojca się sprawdziło posłuchajcie tutaj https://www.youtube.com/watch?v=rrB9AkDYkRM

P
Pablo87

Słyszałem ostatnio, że kurkuma jest bardzo dobrym sposobem na obniżenie ciśnienia, ale też na inne choroby, w tym nawet raka!

d
darwldm@...

barabułki !

Dodaj ogłoszenie