Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Restauracja Nova Wola. Tradycyjna kuchnia polska z nutą nieoczywistości. "Staramy się pokazać to, co jest w naszym kraju najlepsze"

Michał Mieszko Skorupka
Michał Mieszko Skorupka
Restauracja Nova Wola. Tradycyjna kuchnia polska z nutą nieoczywistości
Restauracja Nova Wola. Tradycyjna kuchnia polska z nutą nieoczywistości Krystian Dobuszyński
Restauracja Nova Wola to nowe miejsce na kulinarnej mapie stolicy. Tamtejsi kucharze proponują swoim gościom klasyczne dania kuchni polskiej zaserwowane w niestereotypowej odsłonie. W menu znajdziemy między innymi żurek, cepeliny, gulasz z dzika czy pieczonego kurczaka. Lokal usytuowany w samym sercu Warszawy jest idealną propozycją dla miłośników rodzimych potraw, którzy uwielbiają smak tradycji, a jednocześnie są otwarci na szczyptę fantazji.

Żurek, tatar, pieczona kaczka, cepeliny - to tylko kilka potraw z szerokiego wachlarza dań, bez których trudno wyobrazić sobie dzisiaj kuchnię polską. Nasze rodzime przepisy zyskały uznanie w różnych zakątkach świata m.in. dlatego, że łączyły w sobie smak tradycji, z nutą nieoczywistości. Właśnie taką fuzję na talerzu proponują kucharze z niedawno otwartej restauracji w Warszawie "Nova Wola".

Restauracja Nova Wola. Tradycyjna kuchnia polska z nutą nieoczywistości

Restauracja Nova Wola. Tradycyjna kuchnia polska z nutą nieo...

Lokal znajdujący się na pierwszym piętrze hotelu Crowne Plaza przy ul. Rondo Daszyńskiego 2 udowadnia, że wyśmienite dania kuchni polskiej można serwować w samym centrum biznesowej Warszawy, pośród wieżowców i charakterystycznego dla stolicy tempa. Warto się tu zatrzymać choćby po to, aby na chwilę zwolnić i przekonać się, że tradycyjne rodzime potrawy smakują tu równie wspaniale jak w domu położonym za miastem.

W Novej Woli na nowo odkryjesz tradycyjne, lecz nieoczywiste dania kuchni polskiej. To miejsce idealne na niezobowiązujące kolacje z przyjaciółmi lub spotkanie z partnerami biznesowymi - czytamy na stronie restauracji

Poniżej przedstawiamy materiał wideo z restauracji Nova Wola.

Kuchnia polska w oryginalnym wydaniu

Kucharze przygotowujący potrawy w restauracji Nova Wola proponują gościom wyjątkowe spotkanie z daniami kuchni polskiej przedstawionymi w nieszablonowym, a nawet awangardowym wydaniu. Zjemy tu bowiem wyśmienite cepeliny, cieszące się ogromną sławą szczególnie w północno-wschodniej Polsce, lecz nie z tradycyjnym mięsnym farszem, a nadzieniem z soczewicy i borowików.

Kolejnym daniem z menu, o którym nie sposób nie wspomnieć, jest żurek, podawany z białą kiełbasą, jajkiem i pieczywem. Szef kuchni zaprasza również na znakomity tatar, kurczaka pieczonego z wątróbką i jabłkami, udko z kaczki oraz dzika duszonego w sosie własnym z warzywami korzennymi i pędami sosny.

Restauracja Nova Wola. Tradycyjna kuchnia polska z nutą nieoczywistościKrystian Dobuszyński

Miłośnicy ryb zjedzą tutaj polędwicę z dorsza w cieście francuskim na duszonych porach z pomidorami i świeżymi ziołami oraz filet z suma podawany z czarną soczewicą, dynią, emulsją maślaną i mikroziołami. Na fanów słodkości czekają m.in. sernik z białą czekoladą i chrupiący ptyś.

W restauracji Nova Wola znajdą coś dla siebie zarówno mięsożercy, jak i wegetarianie. Ci pierwsi mogą wypróbować tu steki z polskiej sezonowanej wołowiny, drudzy zaś - wspomniane już cepeliny, a także krem z topinamburu z oliwą truflową i trybulą oraz jesienną sałatkę z jarmużu z piklowaną dynią i prażonymi orzechami w karmelu.

Restauracja Nova Wola. Tradycyjna kuchnia polska z nutą nieoczywistościKrystian Dobuszyński

Jak przystało na restaurację serwującą rodzime dania, w karcie nie mogło zabraknąć również pierogów.

Ceny

Za przystawki w restauracji Nova Wola zapłacimy od 38 złotych (placek ziemniaczany) do 58 złotych (krewetki na maśle czosnkowym, w białym winie z natką i grzankami). Zupy kosztują tutaj 28 złotych. Ceny za desery oscylują w granicach 24-48 złotych.

Więcej zapłacimy za dania główne. Na przykład pieczony kurczak kosztuje tutaj 62 zł, kaczka 66 zł, a dzik w zależności od porcji 54-98 zł. Za cepeliny zapłacimy 41 zł, a za ryby 64-75 zł. Steki sprzedawane są w cenach od 96 zł do 280 złotych (kilogramowy Tomahawk).

Szef kuchni: chcemy pokazać to, co jest w naszym kraju najlepsze

Szef kuchni w restauracji Nova Wola zdradza w rozmowie z naszym portalem, że jednym z celów działalności lokalu, jest pokazanie gościom, jak wspaniała, oryginalna i nietuzinkowa może być nasza tradycyjna kuchnia.

Staramy się pokazać to, co jest w naszym kraju najlepsze - czyli naszą rodzimą kuchnię. Chcemy pokazać zarówno Polakom, jak i osobom przyjeżdżającym spoza granicy naszego kraju, jakie smaki są dla nas najbardziej wartościowe i czym możemy się popisać - mówi Michał Trukawka, szef kuchni w restauracji Nova Wola.

Restauracja Nova Wola. Tradycyjna kuchnia polska z nutą nieoczywistościKrystian Dobuszyński

Oprócz bogatej oferty dań głównych, restauracja serwuje również śniadania.

Mamy bardzo fajne śniadania, na które zapraszamy gości od samego świtu do 10:30. Oprócz klasycznego bufetu, do którego goście mogą przyjść i nałożyć sobie to, na co mają ochotę, serwujemy również dania z karty. Wśród nich mamy między innymi klasyczne jajka po benedyktyńsku, gofry, szakszukę oraz pieczonego batata z jogurtem i owocami. Mamy także szeroki asortyment słodkości, wędzonych ryb i wędlin - mówi Michał Trukawka.

Restauracja Nova Wola jest czynna od poniedziałku do niedzieli w godzinach 18:00 - 22:30

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Uwaga na chińskie platformy zakupowe

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na warszawa.naszemiasto.pl Nasze Miasto