Zgodnie z tradycją, warszawskie restauracje przygotowały unikalne trzydaniowe doświadczenia, dostępne tylko podczas Restaurant Week. Należy jednak zaznaczyć, że to wydarzenie odbywa się także w innych miastach w Polsce, m.in. w Łodzi, Poznaniu czy Wrocławiu. Jesiennej edycji towarzyszyć będzie kampania: #FoodMustGoOn!, której celem jest wsparcie dla przetrwania niezależnej sceny restauracyjnej w warunkach powracających lockdownów. Jak wyjaśniają organizatorzy, jej ogólnopolski zasięg ma przypomnieć uczestnikom, że idąc na wrześniowy Festiwal nie tylko wesprą restauracje, ale też pozwolą im m.in. zebrać środki zapasowe na wypadek zamknięcia.
- Zapraszamy wszystkich gości w Polsce na największe wydarzenie kulinarne. Niech skala odkrywania i wspierania restauracji będzie ponownie rekordowa. Restauracje, które przetrwały dotychczasowe lockdowny włożyły ogromny wysiłek w ponowne przyjęcie gości - mówi Maciej Żakowski, jeden z założycieli RestaurantClub. - Kampania #FoodMustGoOn! jest głosem całej polskiej sceny restauracyjnej. Razem mówimy “Nie przerywajmy jedzenia!”. Misją RestaurantClub jest łączenie restauracji i gości. Niech ten Festiwal będzie kolejnym dużym krokiem w stronę odbudowy fundamentów polskiej sceny restauracyjnej, która jest przecież jedną z najbardziej kreatywnych i dynamicznych na świecie.
Różnorodona kuchnia
W warszawskiej edycji Festiwalu udział biorą 74 restauracje. Goście będą mogli spróbować zarówno dań kuchni polskiej, jak i wielu kuchni świata. W ofercie festiwalowej dostępne będą dania jarskie, rybne oraz mięsne. Zestaw składający się z przystawki, dania głównego i deseru będzie dostępny w specjalnej cenie 59 zł. Co więcej, każdy pełnoletni gość otrzyma w prezencie także koktajl.
Rezerwacje
Miejsca można już rezerwować za pośrednictwem aplikacji https://app.rclb.pl oraz na stronie restaurantweek.pl. Należy wybrać liczbę osób, datę, godzinę oraz jedno z dwóch menu. Każda wizyta w restauracji podczas Restaurant Week jest przewidziana na 90 minut.
Lista warszawskich restauracji biorących udział w Restaurant Week 2021
- Ambasada Smaku Made in Vietnam
- Art Sushi
- Aruba – Sophisticated Ribs Bar
- Ażur
- Basil&Lime
- Bawarchi
- Bite Żółwie
- Bliski Wschód Vege Street Food&Coctail Bar
- BOTA Bistro
- Bottega Napoli
- Bursztynowa Bistro
- Bydło i Powidło Steaks&Seafood
- Casa Ristorant
- Chianti
- Cinema Paradiso
- Czarne Czerwone Złote
- Dos Tacos
- Dzień i Noc Hala Mirowska
- El Botellon
- Elixir by Dom Wódki
- El Popo
- Ferment Praski Koneser
- Gruby Josek
- Himalayan Yeti
- Impresja
- Klonn
- Komu Komu
- La Brasserie Moderne
- Le Cedre 61
- Le Cedre 84
- Lily’s Bistro Muranów
- Magari (PURO hotel)
- Mały Madryt
- Mandala Bielany
- Mandala Mokotów
- Mango Vegan Street Food
- MAO Chinese Reataurant&Cocatail
- Maristella
- Maryensztadt Craft Beer&Food
- Mezze by Teo Vafidis and Sons
- Mokolove
- MOMU Pieczemy Dymem
- Niewinni Czarodzieje 2.0
- Noon Bistro – Wine –Deli
- Odolany – food&more
- Ogrody Wisła
- ORZO people – music – nature Koneser
- ORZO people – music – nature Plac Konstytucji
- Państa 85 Resturant&Bar
- PaTaThai – Warszawa
- Portobello
- Po Wiśle
- Prodiż Warszawski
- Resturacja Tremo w Hotelu Pałac Alexandrinum
- Rest. Baczewskich
- ROXX Warsaw
- Salt and Pepper
- San thai Original Thai Cuisine
- Santorini Tawerna Grecka
- Saska Bistro&Cafe
- Słody Słony Famila
- SM Deska i Kreska
- Sushi Bar Plac Unii 1
- Sushi Muranów
- Szara Eminencja x Piaseczno
- Szklarnia
- Taverna Patris
- Trattoria Murano
- Venti-tre
- Wabu Sushi&Japanese Tapas
- Winestone Warszawa Centrum
- W Małym Domku
- YAMI YAMI suchi&co
- Żywa Kuchnia
Lody kawowe z kajmakiem
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?