Rozgrzej się jesienią - 3 pomysły na kremowe zupy z serem z różnych zakątków Europy (przepisy)

Redakcja MM
Redakcja MM
Zupa cebulowa
Zupa cebulowa źródło: materiały prasowe MSM Mońki
Na dworze coraz chłodniej, warto więc włączyć zupy do swojego menu. Nie tylko rozgrzeją podczas chłodów i ochronią przed przeziębieniem, ale również dostarczą organizmowi białka, witamin oraz składników mineralnych.

W klimacie francuskim – pożywna zupa cebulowa z serem Składniki: • 10 średniej wielkości cebul • 2 średniej wielkości pomidory * • 150 g sera żółtego morskiego • 0,5 l białego wytrawnego wina • 0,5 l wody • łyżka oleju • łyżka sosu sojowego • łyżeczka koncentratu pomidorowego • 6 ząbków czosnku • sól, pieprz, majeranek *Świeże pomidory można zastąpić puszką pomidorów pelati. Wówczas, nie trzeba też dodawać koncentratu. Przygotowanie: Pokrojoną w grube pióra cebulę podsmażyć na łyżce oleju, a po kilku minutach dodać pokrojony w cienkie plasterki czosnek. Obrane ze skórki pomidory pokroić w kostkę i wrzucić do cebuli. Całość zalać wodą i winem. Dodać łyżeczkę koncentratu pomidorowego oraz sos sojowy i dusić do chwili, kiedy cebula zmięknie. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Następnie przełożyć do kokilek, ułożyć na wierzchu plastry sera i zapiekać w piekarniku, aż ser się rozpuści i lekko zrumieni. Podawać z ciemnym pieczywem lub grzankami czosnkowymi. Udekorować świeżymi ziołami np. melisą lub natką pietruszki. Smacznego! Wzmacniająca zupa porowa z Danii Składniki: • 1 l bulionu warzywnego • 3-4 pory • 1 cebula • 4 łyżki masła lub oleju • 2 opakowania kremowego serka topionego • gruby plaster szynki • pół szklanki gęstej śmietany • sól i pieprz do smaku Przygotowanie: W garnku rozgrzać masło. Pory oczyścić i umyć. Białe i jasnozielone części pokroić w plastry, a następnie podsmażyć na maśle razem z posiekaną cebulą. Po kilku minutach zalać pory gorącym bulionem, doprawić solą i pieprzem. Gotować pod przykryciem ok. 20 min. Dodać serek topiony i wymieszać. Kiedy serek całkowicie się rozpuści, wlać śmietanę. Pokroić szynkę w drobną kosteczkę i wsypać do zupy. Całość wymieszać i zdjąć garnek z ognia. Można podawać posypać dodatkowo startym serem żółtym. Smacznego! Po czesku - wyjątkowo rozgrzewająca czosnkowa zupa z seremSkładniki: • 1 l bulionu warzywnego • 1 główka czosnku • posiekana natka pietruszki, • 4 łyżki tartego żółtego sera gouda • 50 g serka topionego (2x25 g serka topionego) • bułka na grzanki • sól i pieprz • oliwa do podsmażenia czosnku i grzanek Przygotowanie: Podgrzać w garnku wcześniej przygotowany bulion warzywny. Drobno pokroić czosnek i podsmażyć na patelni aż lekko się zarumieni. Do gorącego bulionu dodać serek topiony i podsmażony czosnek. Całość gotować ok. 30 minut. W tym czasie bułkę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni, na której wcześniej smażyliśmy czosnek. Bułkę smażymy aż będzie chrupiąca. Przygotowaną zupę nalewamy do kokilek i posypujemy startym serem żółtym i natką pietruszki. Smacznego!
/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:Standardowy;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-parent:"";
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin:0cm;
mso-para-margin-bottom:.0001pt;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:10.0pt;
font-family:"Times New Roman";}

Tajemnica Marchewki

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie