Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Sałatka z kuskusem będzie hitem każdej imprezy. Nie zalewaj kuskusu wodą, wykorzystaj mój trik. Eksplozja smaku i zachwyt murowany!

Karolina Głogowska
Karolina Głogowska
Ta sałatka to prawdziwa eksplozja smaku
Ta sałatka to prawdziwa eksplozja smaku Karolina Głogowska
Sałatka z kuskusem to idealny pomysł na imprezę, ale także lekką, pyszną kolację. Wystarczy pokroić warzywa i wsypać do nich kuskus, który nasiąknie ich sokiem. Zachwyt murowany. Można ją jeść jako dodatek do pieczonych mięs lub solo. Jest tak pyszna, że znika niemal natychmiast.

W skrócie

Dziś mam dla ciebie przepis na moją ulubioną sałatkę z kuskusem. Kiedy robię ją na imprezę, po kilkunastu minutach zostaje pusta salaterka. Najczęściej przygotowuję ją jednak sama dla siebie i muszę przyznać, że znika tak samo szybko. Inspiracją dla tej sałatki z kuskusem jest libańskie tabbouleh. Często nazywa się je libańską sałatką, ale tak naprawdę to przystawka, gdzie główną rolę odgrywają zioła, ledwo oprószone kaszą bulgur. Warzywa, takie jak ogórek czy pomidor, a czasem papryka, stanowią tu niezobowiązujący dodatek. Zmodyfikowałam ten przepis po swojemu i w mojej sałatce jest sporo warzyw, ale za to drobno posiekanych, tak jak w oryginalnym tabbouleh. To znacząco wpływa na smak dania. Kolejny ważny trik dotyczy kuskusu. Nie zalewam go wrzątkiem, tylko wsypuję do warzyw, które puściły sok i odstawiam na pół godziny. Spróbuj tej metody, a zobaczysz, jaką robi różnicę.

Zobacz, jak krok po kroku zrobić sałatkę z kuskusem

Sałatka z kuskusem i warzywami – lekka przekąska na imprezę

Czas przygotowania: 20 minut
Porcja: 4-6 osób
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • szklanka suchego kuskusu,
  • ogórek wąż,
  • czerwona papryka,
  • kilka pomidorków koktajlowych,
  • kilkanaście oliwek zielonych,
  • duży pęczek pietruszki,
  • pęczek mięty,
  • łyżka soku z cytryny,
  • 2 łyżki oliwy,
  • sól, pieprz.

Polecam także: Fenomenalna surówka z kapusty do słoika. Ułatw sobie życie

Jak przygotować pyszną sałatkę z kuskusem?

  1. Najpierw obieram ogórka i kroję go na drobną kostkę. Wszystkie warzywa w tej sałatce powinny być drobno pokrojone. Umieszczam ogórka w salaterce, solę, żeby puścił sok i odstawiam.
  2. W tym czasie kroję drobno paprykę, pomidorki, a nawet oliwki.
  3. Siekam pietruszkę, dodaję ją z pozostałymi warzywami do ogórka i odstawiam na 20 minut.
  4. Po tym czasie dosypuję do warzyw szklankę kuskusu. Nie trzeba zalewać go wrzątkiem, wystarczy jeśli wchłonie sok z warzyw. Dzięki temu sałatka będzie smaczniejsza. Odstawiam wszystko na pół godziny.
  5. Na koniec dodaję do sałatki sok z cytryny oraz oliwę, która zamyka smak. Solę, doprawiam pieprzem i sałatka gotowa.
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na warszawa.naszemiasto.pl Nasze Miasto