Ser żółty - podobno samo zdrowie

Redakcja MM
Redakcja MM
.
. spenaloza/sxc.hu
Jak go podawać? Jak przechowywać? Jaki jest najzdrowszy? Zobaczcie sami:)

Ser żółty to produkt wyjątkowy. Zanim rozpoczęto jego produkcję na masową skalę, był towarem luksusowym. Dziś oryginalny wyrób niewiele ustępuje starożytnemu specjałowi, jest jednym z najlepszych źródeł dobrze przyswajalnego wapnia i białka, stanowi świetny dodatek do wina i ma wiele zastosowań kulinarnych. Tak wiele, że gotowanie i przyrządzanie posiłków, z nim w składzie, urasta do rangi prawdziwej sztuki. Poznajmy sekrety żółtego sera, jego rolę w zdrowej diecie, sposób przechowywania i savoir-vivre podawania.Mimo, że podstawowym surowcem, z którego wytwarza się żółty ser jest mleko, trudno znaleźć pożywienie o bardziej zaskakującej różnorodności smaków, tradycji i sposobów produkcji. Każdy z 5 tys. jego rodzajów, dostępnych na świecie i 100 w Polsce jest inny. To właśnie rozmaitość serów i radość, która towarzyszy podczas jedzenia, są źródłem odwiecznej pasji, która trwa przynajmniej od VIII w. p.n.e.Dlaczego warto jeść żółty ser?Odpowiedź jest prosta. Prawdziwy żółty ser jest bardzo zdrowy. Ma on najwięcej ze wszystkich produktów mlecznych wapnia wzmacniającego kości, zęby i paznokcie. Do tego jest bogaty w potas, fosfor i cynk. Tylko 7 gram rarytasu, zawiera tyle wartości odżywczych, co szklanka mleka. Jednak z racji jego kaloryczności specjaliści radzą, aby był spożywany systematycznie, ale z umiarem.Jak kupować i przechowywać?Sery są delikatnym jedzeniem dlatego ważne jest, aby wiedzieć, kiedy nadają się do spożycia i jak je przechowywać, by jak najdłużej zachowały doskonały smak i aromat. Pamiętajmy, że ich smak nie polepszy się podczas przechowywania w domu, dlatego lepiej kupować je w mniejszych ilościach, a za to częściej.Większość z nas przechowuje produkty spożywcze, a także ser żółty, w lodówce. Takie, odpowiednie przetrzymywanie pokarmów jest ściśle związane ze spowolnieniem rozmnażania się szkodliwych bakterii i mikroorganizmów. Dzięki temu możemy zapewnić produktom optymalne warunki w celu zachowania ich przydatności do spożycia. Nabiałowi zarezerwowane są zwykle górne (7 °C) i środkowe (4-5 °C) półki naszych lodówek. Ser nie nadaje się do spożycia, jeśli jego smak jest gorzki, ostry i nieczysty i, gdy wyczuwamy zapach drożdży. Sera żółtych nie powinno się zamrażać.Podawanie i smakowaniePamiętajmy, że ser najlepiej smakuje, gdy jego temperatura jest niższa o ok. 2-3 °C od temperatury pokojowej (wystarczy wyciągnąć go z lodówki na godzinę przed spożyciem). W takich warunkach ser ma odpowiednią strukturę, umożliwia poznanie walorów - smaku i zapachu, które są intensywniejsze. Przed samym jedzeniem warto zwrócić uwagę na jego wygląd, kolor oraz konsystencję. Przed podaniem żółtego sera na desce lub talerzu, należy go pokroić, a następnie ułożyć zgodnie z ruchem wskazówek zegara. Jeżeli dysponujemy przynajmniej 3 rodzajami serów, zaczynamy od świeżych, poprzez miękkie aż do twardych. Również w takiej kolejności je spożywamy, kończąc zawsze na twardym.Degustując sery warto jest robić krótkie przerwy pomiędzy różnymi gatunkami, aby smaki się nie mieszały. Powinno się także w międzyczasie przepłukać usta odrobiną wody i zagryzać kęsem bagietki w celu zneutralizowania smaku. Degustatorzy zalecają, aby unikać mocnych zapachów i smaków bezpośrednio przed degustacją. Istotne podczas spożywania sera jest, by zaczynać od części środkowej i kierować się w stronę skórki. Nigdy odwrotnie. Warto wiedzieć, że ser utrzymuje korzystne ph w jamie ustnej i obniża demineralizację, dzięki temu kamień odkłada się wolniej. Dlatego też koneserzy mawiają, że z tego powodu sery warto spożywać także pod koniec posiłku. 

Mniej wina w Europie

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie