Rywalizacja odbywała się w dwóch kategoriach : kategorii "Zakłady przetwórcze przemysłu rolno-spożywczego" udział wzięło siedem zakładów przetwórczych z dwunastoma produktami. Oraz kategorii : "Restauracje", w której rywalizowały zarówno profesjonalne lokale gastronomiczne, jak i szkoły o profilu gastronomicznym. Dziewięciu uczestników konkursu zgłosiło w sumie 20 potraw.
W tej ostatniej konkurencji a była to już VI edycja wyróżniono potrawę „ Przepiórcze i gołębie słodkości" ,którą zaprezentowali uczniowie z Zespołu Szkół Mechanicznych IV klasy Technikum Żywienia i Gospodarstwa Domowego Marcin Prybacki i Maciej Krauz wraz z opiekunami Anną Alwin i Aleksandrą Walczak.
Gratulacje dla uczestników jak i ich opiekunów za nabywanie i kształtowanie umiejętności kulinarnych i wydobywanie z potraw te niepowtarzalne smaki .
Warto przypomnieć ,że po raz drugi kulinarny kunszt uczniów –„Mechanika", kształcących się w zawodzie technik żywienia i gospodarstwa domowego został dostrzeżony i doceniony, bowiem w V edycji konkursu królował „Królik po Witowsku" w ich wykonaniu.
Była okazja aby także w trakcie trwania konkursu przekazać prezentacje multimedialną zawierające materiał informacyjny o szkole.
Warto odnotować ,że w konkursie na „Najlepszy Produkt Spożywczy Pomorza i Kujaw", który rozstrzygnięto w Toruniu. zwycięzcy zaprezentują się na regionalnym stoisku podczas targów żywności Gruene Woche w Berlinie, czego uczniom „Mechanika" w kolejnych konkursach serdecznie życzymy.
KS.
echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?