W skrócie
Domowe muffiny ze śliwkami można przygotować z różnymi dodatkami. Wśród nich świetnie sprawdzają się kawałki czekolady, cynamon, kakao lub kruszonka. Można także połączyć śliwki z pokruszonymi orzechami laskowymi, migdałami lub orzechami włoskimi. Przysmak będzie też świetnie smakować połączony z kawałkami marcepanu. Poznaj przepis na domowe muffiny ze śliwkami.
Kliknij przycisk, aby zobaczyć etapy przygotowania muffinek ze śliwkami

Muffiny ze śliwkami – prosty przepis
Liczba porcji: 8 sztuk.
Czas przygotowania: 25 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składnik:
- 2 jajka,
- 50 ml oleju rzepakowego,
- 40 g cukru,
- 190 ml mleka,
- 20 ml soku z cytryny,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub cukru z prawdziwą wanilią,
- 200 g mąki pszennej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- szczypta soli,
- 12 śliwek,
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika.
W naszej galerii możecie zobaczyć etapy przygotowania muffinek ze śliwkami
Jak zrobić muffiny ze śliwkami?
Przygotowanie:
- W dużej misce należy połączyć wszystkie mokre składniki.
- Następnie należy przesiać mąkę pszenną wraz z proszkiem do pieczenia i solą.
- Do mokrych produktów należy dodać przesiane suche składniki i dokładnie wymieszać.
- Śliwki trzeba umyć, przekroić na ćwiartki i usunąć pestki. Następnie trzeba włożyć je do miski posypać przyprawą do piernika.
- W formie na muffiny należy rozłożyć papilotki i wypełnić je do 2/3 wysokości. Na wierzchu należy równomiernie rozłożyć przyprawione śliwki.
- Muffiny ze śliwkami należy piec przez 20 minut w 180° Celsjusza, aż babeczki urosną, zarumienią się z wierzchu, a wetknięty w środek patyczek będzie suchy.
- Gotowe muffiny ze śliwkami można posypać cukrem pudrem.
Czytaj także: Te muffinki marchewkowe zrobisz w 15 min. Dodaj jeden składnik do ciasta, a efekt cię zadziwi
Muffiny z suszonymi śliwkami
Poza sezonem na świeże owoce można korzystać z suszonych śliwek. Przed włożeniem do ciasta można namoczyć je w wodzie i oprószyć mąką przed połączeniem z ciastem. Suszone śliwki świetnie łączą się też z innymi bakaliami. Aby muffiny były zdrowsze, można część mąki pszennej zamienić na zmielone płatki owsiane lub mąkę migdałową.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?