Składniki:
1 łyżka masła
1 szklanka mąki
3 łyżki śmietany
3 żółtka
1 łyżka octu/spirytusu
smalec/olej
cukier puder do posypania
Masło wymieszać ze śmietaną, a następnie dodawać mąkę, żółtka i ocet lub spirytus (nie wódkę, bo tłuszcz będzie kipieć). Całość wyrabiać aż uzyskamy jednolite, gładkie ciasto.
Następnie cienko rozwałkować i pociąć na ok. 3 cm pasy, a następnie ciąć ukośnie, co ok. 10 cm, aż powstaną ładne równoległoboki. Kawałki nacinamy w środku (nie za blisko krawędzi, żeby ciasto się nie rozerwało). Łapiemy za końce i dolny ostrożnie przeciągamy przez nacięcie. W ten sposób uzyskamy typowe zawinięcie.
W głębokim naczyniu mocno rozgrzewamy tłuszcz i delikatnie wrzucamy faworki. Smażymy aż chrust się zarumieni. Wyciągamy łyżką cedzakową i wykładamy na papierowy ręcznik. Na koniec posypujemy cukrem pudrem.
Surówka z rzodkiewki
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?