Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Tłusty Czwartek: przepis na faworki

boa
boa
Propozycja dla tych, którym pączki się już przejadły. Chrust robi się wyjątkowo szybko, a delikatne ciasteczka rozpływają się w ustach.

Składniki:
1 łyżka masła
1 szklanka mąki
3 łyżki śmietany
3 żółtka
1 łyżka octu/spirytusu
smalec/olej
cukier puder do posypania

Masło wymieszać ze śmietaną, a następnie dodawać mąkę, żółtka i ocet lub spirytus (nie wódkę, bo tłuszcz będzie kipieć). Całość wyrabiać aż uzyskamy jednolite, gładkie ciasto.

Następnie cienko rozwałkować i pociąć na ok. 3 cm pasy, a następnie ciąć ukośnie, co ok. 10 cm, aż powstaną ładne równoległoboki. Kawałki nacinamy w środku (nie za blisko krawędzi, żeby ciasto się nie rozerwało). Łapiemy za końce i dolny ostrożnie przeciągamy przez nacięcie. W ten sposób uzyskamy typowe zawinięcie.

W głębokim naczyniu mocno rozgrzewamy tłuszcz i delikatnie wrzucamy faworki. Smażymy aż chrust się zarumieni. Wyciągamy łyżką cedzakową i wykładamy na papierowy ręcznik. Na koniec posypujemy cukrem pudrem.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na warszawa.naszemiasto.pl Nasze Miasto