Festiwal Przetworów, ul Wilcza 58a, 19 października, w godz. 10.00-16.00.
- Jesienią i zimą chętnie sięgamy po pyszności ze słoika - pesto do makaronu, dżem do naleśników, ogórki kiszone do obiadu. Na festiwalu zaopatrzycie się we wszystko, co tylko potrzebne, aby przetrwać zimę. - stwierdzają organizatorzy. - W dużych miastach często z braku czasu odchodzi się od robienia domowych zimowych zapasów - jednak wszyscy wiemy, że ich smak jest nie do podrobienia i nie ma porównania z przetworami robionymi przez duże firmy - dodają.
Impreza ma jednak charakter nie tylko kulinarny. Oczywistym dodatkowym walorem jest oswajanie pojęcia "słoik", którym zwykło się określać przyjezdnych, których sytuacja na rynku pracy nie raz jest na tyle ciężka, że bez pomocy weków z rodzinnej miejscowości nie mogliby się w Warszawie utrzymać. Niestety termin "słoik" zamiast rodzaju buntu na tak złą sytuację wielu ludzi raczej przyczynia się do stygmatyzacji osób z mniejszych miejscowości. Akcje typu "słoik dla Warszawiaka" pomagają oswoić to pojęcie oraz oraz zakopywać rowy dzielące miejscowych i przyjezdnych. Wszystko to oczywiście w smakowitej oprawie. Bo nie ma to jak własnoręcznie zrobione weki!
Zobacz też: Wege festiwal food truckowy
Podczas wydarzenia będzie można degustować na miejscu oraz zakupić do domu wiele rodzajów pierogów - od klasycznych z kapustą i grzybami, po wymyślne ravioli, tortellini - różnego rodzaju mąki - razowej, żytniej oraz kukurydzianej. - Wszystko bez chemii, według starych przepisów jak u babci, łączących się z nowymi pomysłami blogerów Slow Food, z najlepszych polskich warzyw i owoców, co czuć w smaku. Idealne na niedzielny obiad. Dajcie się zaskoczyć klasyką smaku oraz nowymi pomysłami naszych wystawców - stwierdzają organizatorzy imprezy.
Co będzie można wrzucić na ząb/kupić:
Wytrawnie
- pesto (np. z pomidorów suszonych, jarmużu, oliwek)
- pasty do makaronów i kanapkowe (adżika gruzińska, pasta marokańska, ajvar)
- naturalne przeciery i zakwasy na zupy
- ogórki, oliwki, papryczki... zakąski, przekąski :)
- keczup domowy i wiele innych
- Pierogi nadziewane klasycznym farszem, tortellini, ravioli - wykonane z różnych rodzajów mąki.
Na słodko
- Konfitury, dżemy, kremy orzechowe
- Soki malinowe, porzeczkowe, jagodowe, nalewki
Dodatkowo:
- Strefa Smacznego Targu czyli naturalne pieczywo, pyszne sery, ekologiczne warzywa a nawet hummus
- Warsztaty dla dzieci i dorosłych
echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?