Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Abyssinia, Warszawa. Jedyna restauracja etiopska w Polsce [ZDJĘCIA,WIDEO]

Sonia Tulczyńska
Abyssinia, Warszawa. Jedyna restauracja etiopska w Polsce [ZDJĘCIA,WIDEO]
Abyssinia, Warszawa. Jedyna restauracja etiopska w Polsce [ZDJĘCIA,WIDEO] Szymon Starnawski
Najbliższa restauracja z oryginalna kuchnią etiopską znajduje się w Berlinie albo Brukseli. W Warszawie, na Nowym Rynku, można spróbować etiopskich specjałów a lokal prowadzi Etiopczyk ze swoją żoną - Polką, od lat związaną z tym egzotycznym i pięknym krajem.

Jeśli jesteś zainteresowany patronatem naszemiasto.pl – napisz pod adres [email protected]
Jeśli chciałbyś zrobić projekt niestandardowy z naszemiasto.pl – napisz pod adres [email protected]

Restauracja powstała niedawno na Nowym Rynku z potrzeby bywalców targów śniadaniowych. - Wystawialiśmy się na targach wiele razy. Zawsze etiopskie jedzenie cieszyło się ogromnym zainteresowaniem, nawet do tego stopnia, że wyprzedawały nam się całe zapasy. No i klienci pytali, kiedy w końcu otworzymy swoją restaurację, żeby można było do nas przyjść nie tylko w weekendy - opowiada współwłaścicielka restauracji Abyssinia.

Sama studiowała etiopistykę i pracowała w Etiopii przez rok, gdzie poznała swojego męża. To z nim przyjechała do Polski i wspólnie postanowili zapoznawać Polaków ze smakami Afryki. Jak mówią: "takiej kuchni nie ma w żadnym innym kraju". - W Etiopii mamy siedem lat mniej, tam jest teraz 2008 rok. W kalendarzu etiopskim jest trzynaście miesięcy a nowy rok zaczyna się 11 września. Z tej okazji planujemy zorganizować jakąś imprezę tematyczną w naszej restauracji. Mamy nadzieję, że pojawią się na niej także członkowie mniejszości etiopskiej, których w Warszawie jest wielu - mówi współwłaścicielka restauracji Abyssinia.

Źródło: naszemiasto.pl

To rodzinna restauracja. Na ścianach możemy zobaczyć zdjęcia dziadka Matta (współwłaściciela) z cesarzem Hajle Syllasje oraz maratończykiem Abebe Bikila. W tle leci etiopska muzyka, można zagrać także w oryginalne karty. Stoły oraz przyprawy, którymi doprawiane są dania, zostały przywiezione także z Etiopii.

Co zjemy?

- Jeżeli ktoś nigdy nie jadł potraw kuchni etiopskiej to polecamy tzw. zestaw combo. Serwujemy w nim pięć dań - warzywnych lub mięsnych. Dla jednej, dwóch, trzech lub czterech osób - dodaje współwłaścicielka restauracji.

Zjemy tutaj przepyszną pastę z cieciorki, podaną na oryginalnym placku Ndżerze o lekko kwaskowym smaku. To podstawa każdego etiopskiego dania, a przez kulturę jedzenia bez sztućców, stanowi podstawowe "narzędzie" do spożywania potraw - to nim zagarnia się mięso, sos lub pastę. Oryginalna mieszanka przypraw, przywożona prosto z Etiopii to tzw. Berberie. Dla złagodzenia dań serwowany jest twarożek Aib.

Mięsożercy skosztują wołowiny w maśle etiopskim z kapustą i przyprawami (35zł), wysokiej jakości wołowiny w maśle etiopskim - serwowanej na surowo, pół surowo lub w wersji wysmażonej (50 zł). W karcie do wyboru są także dania z jagnięciny lub kurczaka. W Etiopii nie jada się wieprzowiny.

Wegetarianie mogą rozsmakować się w dużej ilości warzywnych past - w tym z bobu, cieciorki czy czerwonej soczewicy. Za przystawkę zapłacimy 15-25 zł, ceny dań głównych wahają się między 25 a 50 zł. Wspomniane wcześniej "combo" kosztują od 35 do 190 zł. W zależności od ilości osób oraz wersji - mięsnej lub nie.

Restauracja Abyssinia, Rynek Nowego Miasta 21.

od 12 lat
Wideo

echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na warszawa.naszemiasto.pl Nasze Miasto