Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Sakana. Japońska uczta w Browarach Warszawskich. W menu ośmiornica, węgorz z foie gras i lody figowe

Kamil Jabłczyński
Kamil Jabłczyński
Wnętrza restauracji Sanaka w Browarach Warszawskich
Wnętrza restauracji Sanaka w Browarach Warszawskich Kamil Jabłczyński
Odejście od klasycznego sushi, a zamian wariacje na temat łączenia ryb i owoców morza z przyprawami i sosami. Takie podejście do kuchni japońskiej prezentuje Sakana Sushi Bar, który odwiedziliśmy w Browarach Warszawskich. To, być może dla wielu osób nieoczywiste podejście, okazuje się być niezwykłe nawet dla osób, które na co dzień stronią od takiej kuchni. Sprawdziliśmy to sami.

Spis treści

Smaki prosto z kraju kwitnącej wiśni

Sakana Sushi Bar to rozpoznawalna w Warszawie restauracja specjalizująca się w kuchni japońskiej. Zresztą, jak mówią jej właściciele, to najstarsza restauracja tego rodzaju w Polsce. Na zaproszenie szefa kuchni, Bartosza Leszczyńskiego, zawitaliśmy do lokalu otwartego w mijającym roku - w Browarach Warszawskich. To właśnie tam Sakana chce podbić biznesową część Warszawy. W menu oprócz klasycznego sushi znajdziemy wiele innych ciekawych pozycji.

Wnętrza restauracji Sanaka w Browarach Warszawskich

Sakana. Japońska uczta w Browarach Warszawskich. W menu ośmi...

Mieliśmy okazję spróbować między innymi krewetek w tempurze, a także podanych w formie bardziej klasycznej maki ze szczyptą chili, która idealnie się w tej postaci wkomponowała i dodawała temu oryginalny smak. Oprócz tego nie mogło zabraknąć zupy udon, a posiłek uzupełnił węgorz z foie gras, polędwiczki z wołowiny w specjalnie skomponowanym sosie i przysmażone od zewnątrz a bardziej surowe w środku. Do tego ośmiornice w formie klasycznych maki czy okoń morski w sosie skomponowanym przez szefa kuchni. Bartosz Leszczyński, jak powiedział w rozmowie z nami, uwielbia bawić się smakami, sosami i tworzyć kompozycje, które nie wymagają od nas dalszych uzupełnień np. sosem sojowym.

Szef kuchni - Bartosz Leszczyński
Szef kuchni - Bartosz Leszczyńskimateriały prasowe

Kuchnia japońska to nie tylko sushi

Powiedzenie "rozpływa się w ustach" użyte w kontekście posiłków z Sakany nie będzie przesadą. Ryby, które trafiają na nasze talerze, są bardzo delikatne i przygotowane z pieczołowitością. Nie czuć wręcz charakterystycznej dla ryby struktury. Jedną z najlepszych recenzji niech będzie fakt, że podczas naszej wizyty, osoba której z rybami nie jest po drodze, sama zaczęła sięgać po podane dania z surowej ryby. Dla mnie był to z kolei pierwszy kontakt z ośmiornicą i był on niezwykle przyjemny, łatwy, a przede wszystkim smaczny.

Słodkie desery

Jeśli chodzi o słodkości, to w menu znajdziemy takie przysmaki jak: ananas, mango czy figi.

- Figami zajadali się już starożytni Grecy i Rzymianie, którzy doceniali ich słodki smak i niezwykłe działanie podnoszące libido. W restauracji Sakana Browary Warszawskie dla zakochanych przygotowaliśmy sernik mango oraz lody figowe, które robimy ze świeżych owoców z dodatkiem mięty. Chociaż ciekawostką kulinarną jest także chrupiący węgorz w formie deseru. Podajemy go w towarzystwie foie gras i starannie posiekanej dymki skroplonej słodki sosem – mówi szef kuchni tej restauracji. Faktycznie wspomniany przeze mnie wcześniej węgorz, zjadany na raz, podany pod koniec kolacji okazał się jej idealnym uzupełnieniem.

Dania przygotowywane w Sakana Sushi Bar
materiały prasowe

W menu nie brakuje klasycznego sushi, o którym zresztą krótko wspomniałem. My mieliśmy okazję zjeść maki z krewetką czy macką ośmiornicy, ale znajdziecie też powszechnie znane i lubiane pozycje z łososiem, tuńczykiem, doradą, węgorzem czy kalmarem. Sakana oferuje też chociażby sashimi maki, czyli kreację powstałą już poza Japonią. To połączenie sushi z ashimi. Zasada przygotowania przypomina trochę bardziej sushi niż sashimi. Możemy też spróbować maki z tatarem z łososia czy z tatrem z tuńczyka, także w tempurze.

Wśród specjalności lokalu znajdziecie też m.in.:

  • ostrygi z francuskiej hodowli La famille Boutrais,
  • ostryga Sentinelle - prosecco, bergamotka, kokos,
  • ostra regall - sflambirowane wina i sake, imbir, rzepa, chilli,
  • ostryga sentinelle - ocet ryżowy, mięta, cytrusy,
  • new style sashimi - seabass, yuzu-zuke, dry miso, wasabi,
  • new style sashimi (bluefin tuna akami),
  • tsuyu, czarna trufla, ponzu,
  • new style sashimi (bluefin tuna toro),
  • teriyaki, foie gras, spring onion,
  • toro tatar, kawior.

Jeśli jesteście ciekawi cen w Sakanie to poniżej mamy dla was też kilka przykładowych pozycji z menu:

  • Zupa Udon Sakana - 35 zł,
  • Japoński Bulion Rybny - 27 zł,
  • Zestawy Hosomaki 8 sztuk w zależności od zawartości od 18 do 39 zł,
  • Sashimi Maki 6 sztuk w zależności od zawartości 51 do 69 zł,
  • Opalany łosoś (sos peperoni, kiełki, sezam) - 57 zł,
  • Tuńczyk (sos ponzu, dymka, wasabi, galaretka tosażu) - 57 zł,
  • wspomniane wyżej lody figowe - 11 zł

Jest też dostępna oferta lunchowa, w której codziennie są inne dania. Przystawka z daniem głównym i deserem za 34 zł. Browary Warszawskie to lokalizacja, która w dużej mierze kojarzona jest z klientami biznesowymi. W menu faktycznie można znaleźć droższe pozycje na przykład na okazjonalną kolację, ale lokal ma też propozycje dla tych, którzy chcą tu przyjść na obiad czy lunch.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na warszawa.naszemiasto.pl Nasze Miasto