Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Boże Narodzenie. Zrób to sam: będzie lepiej!

Teraz Opole
Teraz Opole
sxc.hu
Własnoręcznie upieczone pierniczki, usmażone konfitury czy bileciki dołączone do prezentów - są hitem tegorocznych świąt.

Bileciki z imionami - te standardowe zastąpimy przyklejając na paczkach lub do przywiązując do nich zdjęcia osób, dla których prezent jest przeznaczony.Fajnym pomysłem jest też dołączenie do prezentu pierniczków z wypisanym za pomocą flamastrów do ciast imieniem osoby, która ma być obdarowana. Marcepanowe kuleczki Przepis na marcepanowe kuleczki, które mogą być dołączone do prezentówSkładniki:> 200 g marcepanu, 50 g cukru pudru, 2 łyżki aromatycznego rumu, 3 łyżeczki kandyzowanej skórki pomarańczowej, kakao do obtoczeniaSposób przygotowania:Marcepan rum oraz skórkę pomarańczową dokładnie wymieszać na stolnicy, podsypując cukrem pudrem, aż masa przestanie być mokra i mocno klejąca. Do miseczki wsypać trochę kakao. Z masy marcepanowej formować kulki o średnicy około 3 cm. Obtaczać je w kakao. Gotowe kulki wstawić do lodówki na kilka godzin, aż masa marcepanowa przejdzie aromatem skórki pomarańczowej i kakao. Owinąć w kolorową lub przezroczysta folię i dodawać do prezentów. Makowy przekładaniecSkładniki:5 paczek herbatników 0,5 kg maki, 1 litr mleka, 125 g masła, 150 g cukru, 4 jajka, 3/4 szklanki miodu, 100 g drobno posiekanych orzechów włoskich lub laskowych, 2 opakowania cukru waniliowego, 4 kieliszki rumu lub koniakuSposób przygotowania:> Umyty mak zalać wrzącym mlekiem i gotować na małym ogniu ok. 30 minut, mieszając od czasu do czasu.> Odsączyć na sitku z gazą i zemleć trzykrotnie w maszynce do mięsa.> W rondlu lub na głębokiej patelni z grubym dnem rozgrzać masło z miodem, cukrem i cukrem waniliowym.> Dodać jajka orzechy i mak.> Masę dusić 15 minut, ciągle mieszając, aby nie przywarła.> Dodać alkohol, wymieszać.> Formę keksówkę wyłożyć folią i układać warstwami herbatniki, przekładając każdą warstwę ciepłą masą makową aż do wyczerpania składników, ale tak, żeby herbatniki były na wierzchu.> Ciasto przycisnąć deską, obciążyć i pozostawić na kilka godzin.Przepis Grażyny Mieszko z Gogolina  Karp smażony z orzechamiSkładniki:> 60-70 dag filetów z karpia, 2 jajka, 1 łyżeczka przyprawy kucharek, 1 szklanka bułki tartej, 1/2 szkl. mąki pszennej, 1/2 szkl. mielonych orzechów laskowych, 1 łyżka soku z cytryny, sól, pieprz, olej do smażenia, 2 łyżki masłaSposób przygotowania:> Filety umyć, osuszyć, skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem.> Bułkę tartą wymieszać ze zmielonymi orzechami. Jajka roztrzepać, dodać przyprawę Kucharek, wymieszać.> Filety z karpia obtoczyć w mące, zanurzyć w jajkach i obtoczyć w bułce tartej z orzechami. Smażyć z obu stron na rumiano na rozgrzanym oleju z dodatkiem masła.> Osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.Przepis Anieli Maszkorok z Opola Gwiazdki zamiast piernikówSkładniki:> 25 dag mąki, 13 dag masła, 10 dag cukru, 1 jajko, 5 dag mielonych migdałów, 1 łyżeczka cynamonu, 1 łyżeczka przyprawy do piernika, 1 łyżeczka proszku do pieczeniaDodatkowo:> 1 białko> płatki migdałoweSposób przygotowania:> Do miski dajemy wszystkie składniki ciasta: mąkę, cukier, masło, jajko, przyprawy, proszek do pieczenia, migdały mielone - i wyrabiamy ciasto.> Wkładamy do woreczka wyrobione ciasto i chłodzimy w lodówce 30 minut.> Wykładamy ciasto na stolnicę posypaną mąką, wałkujemy, wycinamy gwiazdki i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.> Białko ubijamy, smarujemy górę każdej gwiazdki i posypujemy płatkami migdałowymi.> Blachy - 2 jednocześnie - wkładamy do nagrzanego piekarnika (temp. 150 st. C, termoobieg) i pieczemy 20 minut.Przepis pani Małgosi Ryba w jarzynachSkładniki:kilka filetów ryby (w zależności od liczby osób), 4 średnie marchewki, 2 średnie pietruszki, mały seler, 4 cebule, słoik koncentratu pomidorowego, 1 liść laurowy, kilka ziaren pieprzu, pół szklanki soku z pomarańczy i zamoczone w nim pokrojone w cząstki suszone śliwki (10 sztuk), sól, 2 ziarenka ziela angielskiego, olej do smażenia, odrobina wodySposób przygotowania:> Warzywa obieramy, myjemy i ścieramy na dużych oczkach. Cebulę kroimy w półtalarki.> Rozgrzewamy 3 łyżki oliwy, podsmażamy starte warzywa (marchew, pietruszkę, seler). Lekko solimy i po kilku minutach przykrywamy patelnię.> W tym czasie na drugiej patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy rybę, lekko ją solimy. Usmażone kawałki odkładamy na talerz, by ociekły z nadmiaru tłuszczu. Zaglądamy do warzyw - podlewamy 1/4 szklanki wody i dalej dusimy.> Po usmażeniu filetów smażymy cebulkę na lekko złoty kolor. Przekładamy cebulę do garnka, na nią - warzywa z patelni.> Dodajemy listek, pieprz w ziarenkach i ziele angielskie, podlewamy sokiem ze śliwkami, dodajemy koncentrat i odrobinę cukru. Dusimy na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Doprawiamy solą do smaku i jeśli jest zbyt ścisłe, podlewamy troszkę wodą.> Gdy warzywa będą miękkie, układamy w półmisku na zmianę: warzywa, ryba. Na wierzchu powinny być warzywa.Przepis Aleksandra Muchy z Opola. 

od 7 lat
Wideo

Ekspresowa pizza z cukinii

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na warszawa.naszemiasto.pl Nasze Miasto