Browary Warszawskie przebiją Halę Koszyki? W środku food hall, ukraiński browar i czteropiętrowa knajpa Roberta Lewandowskiego

Przemysław Ziemichód
Przemysław Ziemichód
Piotr Wróblewski
Piotr Wróblewski
W Browarach Warszawskich poleje się piwo. Swój browar zbuduje tam ukraiński potentat kraftowy. Obok będzie miejsce dla Roberta Lewandowskiego, a także innego, uznanego już restauratora. Za niecały rok otworzy się "Dzielnica Spotkań i Smaków". Udało nam się dowiedzieć, co się w niej znajdzie.

Do Browarów Warszawskich wraca życie. Już niedługo inwestycja przy ul. Grzybowskiej zacznie konkurować z takimi miejscami jak Hala Koszyki czy Elektrownia Powiśle. Echo Investment zabudował teren dawnych browarów, wypełniając go m.in. mieszkaniami, biurami, ale także restauracjami. W sumie będzie ich prawie 30, a do tego aż osiem barów.

- W Browarach Warszawskich znów poleje się piwo - mówi Michał Gerwat, dyrektor projektu z Echo Investment. - Staramy się, żeby nasi architekci pamiętali o historii tego miejsca, stąd odniesienia do piwa. Chcemy też, żeby ten teren żył przez cały dzień i kawałek nocy - dodaje.

Browary Warszawskie przebiją Halę Koszyki? W środku food hal...

Ukraiński potentat piwny piwny

Piwo na ul. Grzybowską wróci za sprawą ukraińskiego potentata gastronomiczno-piwnego. Kumpel Group otworzy tu swój browar, restaurację Kumpel z kuchnią z grilla oraz pizzerię, która w przeciwieństwie do klasycznej restauracji nastawiona ma być na klientów z dziećmi, rodzinny. Łącznie z minibrowaru restauracyjnego ma wychodzić 30 ton piwa, a goście restauracji będą mogli obserwować, w jaki sposób powstaje trunek.

- Mieliśmy okazję zbadać upodobania warszawiaków dzięki restauracji Baczewskich, którą już od roku prowadzimy w Warszawie i gdzie sprzedajemy już nasze piwo. Co ciekawe, rynek piwa kraftowego konkuruje dziś z winem. Zauważyliśmy, że miłośnicy piwa znacznie aktywniej zamawiają też wino. Oczywiście, spodziewamy się walki o konsumenta i miejsce na rynku, ale to, że będziemy pilnowali receptur i jakości surowców, a to powinno zapewnić nam właściwe miejsce na rynku - mówi Mark Zarkhin, właściciel Kumpel Group, do której należeć mają wspomniane browar, restauracja oraz pizzeria.

Wspomniane restauracje Zarkhina znajdą się w piwnicach XIX-wiecznego browaru, które są pieczołowicie odnawiane pod okiem konserwatora zabytków. Deweloper inspirował się londyńskim King's Cross, gdzie w miejscu dawnej elektrowni i składnicy węgla powstały lokale gastronomiczne.

- Kumpel Atelier będzie godnym następcą swoich przedwojennych poprzedników. Nie mogę się już doczekać, kiedy stara leżakownia i dawne piwnice wypełnią się zapachem tradycyjnie warzonego piwa i pysznych przekąsek - mówi Karolina Prędota-Krystek z Echo Investment.

Piwnice dawnego browaru wypełni browar i tzw. food hall, czyli otwarta przestrzeń z wyborem restauracji, podobna do tej, jaką dziś możemy odnaleźć np. w Hali Koszyki. Wśród restauracji zagoszczą sushi, steki, kuchnia francuska czy koncepty gastronomiczne z różnych stron świata.

Restauracja Roberta Lewandowskiego

W budynku XIX-wiecznej warzelni przy zupełnie nowej ulicy Haberbuscha i Schielego powstanie restauracja, której właścicielami będą Robert Lewandowski, Jerzy Krzanowski, współwłaściciel Grupy Nowy Styl oraz Jacek Trybuchowski, były członek zarządu AmRest.

Lokal o sportowym profilu ma zająć aż cztery kondygnacje, a na najwyższej znajdzie się przestrzeń eventowa. Na pewno będzie można w nim obejrzeć mecze z udziałem Roberta Lewandowskiego. Od dewelopera słyszymy, że miejsce przypominać będzie trochę Champions Pub, który działa w parterach Hotelu Marriott.

Kiedy otwarcie restauracji?

Inwestycja ma być gotowa na przełomie października i listopada przyszłego roku. Wtedy, jak słyszymy, wystartować ma większość restauracji. Obecnie deweloper podpisał umowy najmu na 90 proc. miejsc, jednak nie chce zdradzić nazw wszystkich chętnych.

Udało nam się dowiedzieć, że sporą restaurację w Browarach otworzy "znany restaurator, który zajmuje się także remontem zabytkowych hoteli". Poza tym wzdłuż nowej ulicy Haberbuscha i Schielego, w parterach, znajdą się kawiarnie i cukiernie. Mała gastronomia ma znaleźć się także wokół Ogrodu Centralnego, zielonego przyczółka inwestycji.


Wideo

Komentarze 3

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

G
Gość

Wykonujemy projekty technologii kuchni dla hoteli, restauracji, domów weselnych i małej gastronomii ale również dla przedszkoli, żłobków, zakładów produkcji żywności i sklepów.

Każdy projekt technologiczny zawiera wytyczne dla pozostałych projektów branżowych i jest zatwierdzony przez rzeczoznawcę SANEPID i BHP.

Siedziba mieści się w Warszawie ale działamy już w całej Polsce.

Bardzo przystępne ceny, zapraszam do kontaktu.

Tel 799 899 555

G
Gość

j_bond2004 Polski browar zniszczyli a teraz bedzie ukrainski.... to jest chore !!!

G
Gość

Kto to pisze? Bez składu i ładu. Błędy językowe i literówki aż przykro czytać.

Dodaj ogłoszenie