Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Jagna zmienia gotowanie w bajkę

Teraz Rzeszów
Teraz Rzeszów
Bajkowe Smaki
Gotuje, eksperymentuję i zaraża gotowaniem innych. Teraz zmienia swoje przepisy w kulinarną bajkę.

Jagna Niedzielska z Rzeszowa gotuje odkąd pamięta, eksperymentując i odkrywając nowe połączenia i smaki. Prowadzi autorskie warsztaty kulinarne, komponuje menu dla restauracji i na specjalne okoliczności. Świat smaków jest tak ciekawy, że bliższe jej sercu są przepisy kulinarne niż prawne, którymi dotychczas się zajmowała. Jej najnowszy projekt to Bajkowe Smaki.Z Jagną spotykamy się w jednej z rzeszowskich kawiarni. Ciemne włosy, niebieskie oczy i uśmiech od ucha do ucha. Od samego początku naszego spotkania energicznie i z przekonaniem opowiada o swojej pasji, pomysłach i kuchni. W której - jak twierdzi - nigdy nie jest nudno.Poruszyć wszystkie zmysły- Bajkowe Smaki to bajki kulinarne, czyli krótkie formy filmowe, przedstawiające przepisy kulinarne bez zbędnych słów. Pomysł na cały projekt wziął się z hedonizmu. Robię to, co sama chciałabym oglądać, mieć. Może to egoistyczne, ale z drugiej strony mam pewność, że przekaz jest szczery, zgodny z tym, co czuję - tłumaczy Jagna. - Zawsze chciałam zrobić coś, co nie jest bezpośrednim przekazem przepisu, a raczej pokazywać to, co cieszy i porusza wszystkie zmysły. Tak powstały Bajkowe Smaki - dodaje.Nutella z fig, beza z granatem, czekoladowe brownieZależy jej przede wszystkim na tym, aby pokazać, że gotowanie to przyjemność i zabawa. Chociaż w kulinarnych bajkach nie znajdziemy ani monologu, ani dialogu, w kilka minut dokładnie poznamy autorski przepis, który bez problemu możemy powtórzyć w domowej kuchni. Może to być np. nutella z fig lub miętowe naleśniki, beza z granatem albo czekoladowe brownie.- Dostaję wiele wiadomości od ludzi, którzy gotują razem z bajkami. Przepisy, które wykonują, wychodzą im z łatwością i co ważne - z przyjemnością. Mało tego, są i tacy, którzy puszczają je jako tło spotkań towarzyskich czy imprez - z uśmiechem dodaje nasza rozmówczyni.Kłamstwo czasem popłaca, czyli małe oszustwa w kuchni- Czasem warto oszukiwać w kuchni – śmieje się Jagna i przekonuje, że np. suszona morela może stać się smaczną i zdrową żelką, po którą chętnie sięgną nasze dzieci.- Powinniśmy uczyć nasze dzieci różnych smaków. To my rozwijamy ich kubki smakowe i od najmłodszych lat przyzwyczajamy do tego, po co sięgają w późniejszych latach. Zawsze staram się pokazać rodzicom kilka trików, które ułatwią im przekonanie dzieci do zdrowych smakołyków - dodaje.***W niedzielę, w godzinach od 10 do 13, Jagna Niedzielska poprowadzi warsztaty kulinarne – Bajkowe Smaki w restauracji Grzesznicy. Koszt warsztatów: 75 zł od osoby. Rezerwacja miejsc: 17 852 06 66. Liczba miejsc jest ograniczona.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

MECZ Z PERSPEKTYWY PSA. Wizyta psów z Fundacji Labrador

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na warszawa.naszemiasto.pl Nasze Miasto