Spis treści
Restauracja Mille Luci
Mille Luci Ristorante Pizzeria - bo tak brzmi pełna nazwa lokalu, mieści się na warszawskiej Pradze-Południe, a konkretnie przy ulicy Jana Nowaka Jeziorańskiego 7. To właśnie tam od jedenastu lat Mauro Zanotto i jego zespół serwują dania, za które cały świat pokochał kuchnię włoską. Co więcej, robią to na oczach gości, dzięki czemu można tu poczuć prawdziwą, rodzinną, biesiadną atmosferę, z której słynie cały Półwysep Apeniński.
Mauro prowadzi restaurację wspólnie z członkami swojej najbliższej rodziny. Jego żona - Violetta Lebelt-Zanotto jest managerką, odpowiedzialną głównie za sprawy organizacyjne. Podobnie jak syn Wiktor, pracuje także jako kelnerka. Córka Julia zajmuje się z kolei prowadzeniem strony internetowej lokalu, a także odpowiada za jego wizerunek w mediach społecznościowych.
Jesteśmy restauracją rodzinną, wspólnie z mężem i dziećmi dbamy o to, aby nasza praca przełożyła się na zadowolenie gości - mówi w rozmowie z naszym portalem Violetta Lebelt-Zanotto.
Mille Luci. Kulinarne sekrety regionu Veneto przeniesione do...
Przepisy z rodzinnego Veneto
Choć dziś gościom restauracji Mille Luci ciężko byłoby uwierzyć, że włosko-polskie małżeństwo Zanotto mogłoby zajmować się czymś innym niż gastronomią, to początki ich wspólnej działalności w naszym kraju nie miały nic wspólnego z gotowaniem. Para prowadziła bowiem sklepy z butami i galanterią skórzaną.
Czas na zmiany przyszedł w 2012 roku. To właśnie wtedy Mauro poczuł, że chciałby radować ludzi, za pomocą swojego kulinarnego talentu.
Gotowanie to pasja, którą miał w genach. Cała jego rodzina uwielbiała gotować, najbardziej mama - mówi nam managerka lokalu.
Włoch i Polka przywieźli swoje ulubione smaki do Warszawy z Veneto - rodzinnego regionu Mauro, gdzie kuchenne tajniki były przekazywane z pokolenia na pokolenie. Następnie otworzyli lokal, co okazało się strzałem w dziesiątkę. Miejsce to od samego początku cieszyło się dobrą sławą nie tylko wśród mieszkańców Gocławia, ale i dalszych zakątków stolicy.
Dbamy o to, by nasze danie były przygotowywane z wyselekcjonowanych produktów. Zwracamy bardzo dużą uwagę na składniki. Wiemy, że od ich jakości zależy finalny efekt dania - wyjaśnia Violetta Lebelt-Zanotto.
Pasty, pizze i nie tylko
Menu restauracji Mille Luci jest bardzo obszerne. Znajdziemy tu zarówno tradycyjne dania, z których słynie gorąca Italia, jak i ciekawe wariacje na temat włoskich przysmaków. Do tych drugich warto zaliczyć m.in.
- Stek z polędwicy wołowej owinięty w prosciutto - 85 złotych
- Scaloppine z kurczaka w sosie - 65 złotych
- Stek z łososia w winno-cytrynowym sosie - 79 złotych
- Sałatka z gruszką - 44 złote
- Krem z pieczonej papryki - 25 złotych
- Krewetki z imbirem w winno-cytrynowym sosie - 46 złotych
Wśród past należy wyróżnić takie pozycje jak:
- Tagliolini z krewetkami - 45 złotych
- Tagliatelle carbonara - 39 złotych
- Pappardelle z kurczakiem i borowikami - 45 złotych
- Spaghetti bolognese - 40 złotych

W ofercie lokalu znajduje się blisko 30 pizz. Wśród nich znajduje się sporo opcji dla wegetarian. Warto przyjść tu zarówno na klasyki, jak i bardziej unikalne smaki. W pizzowym menu znajdziemy m.in.
- Capricciosę - 37 złotych
- Carbonarę na białym spodzie - 40 złotych
- Trentino (z gruszką, orzechami włoskimi i szynką parmeńską) - 44 złote
- Gamberetti (z krewetkami, kozim serem i pesto z bazylii) - 46 złotych
- Baguette (ze szpinakiem, kozim serem, suszonymi pomidorami oraz szynką parmeńską - pizza podana w formie bagietki) - 45 złotych
W restauracji goście mogą liczyć także na smaczne potrawy na bazie gnocchi, ravioli, a także wyśmienite desery, wina i włoską kawę.

Mauro Zanotto: to wspaniały widok, gdy gości wracają
Szef kuchni i właściciel włoskiej restauracji na warszawskiej Pradze-Południe potwierdza słowa żony o tym, że gotowanie do jego pasja. Mauro Zanotto dodaje, że uwielbia patrzeć na zadowolonych gości w trakcie i po posiłku.
Cieszę się, gdy do nas wracają. To wspaniale widzieć ich zadowolonych podczas jedzenia. Największy ruch mamy oczywiście w weekendy, ale i w tygodniu jesteśmy chętnie odwiedzani. Wśród naszych dań najczęściej robimy makarony. Pizze też są bardzo lubiane. Ja osobiście uwielbiam nasze wydanie spaghetti bolognese - mówi w rozmowie z naszym portalem Mauro Zanotto.
Kucharz opowiedział nam także, co najbardziej urzekło go w polskiej kuchni.
Polska to piękny kraj, bardzo się rozwinął od momentu, gdy tu przyjechałem. Lubię tu mieszkać i pracować. Od samego początku posmakowała mi tutejsza zupa pomidorowa z ryżem, ale i uwielbiam pierogi z kapustą i grzybami - zdradził właściciel Mille Luci.
Rozmowę z Mauro Zanotto przerwała nam na moment jedna z klientek Mille Luci. "Niech pan napisze, że świetnie karmią!" - powiedziała.
Bardzo dziękuje! Właśnie dla takich słów, warto pracować - skwitował Mauro.
Tysiąc świateł
Właściciele restauracji przyznają, że nazwa ich lokalu to sentymentalna podróż w czasie do lat młodości.
Kiedy byliśmy młodymi ludźmi i z mężem mieszkaliśmy na zmianę sezon we Włoszech, sezon w Polsce, to często chodziliśmy do takiej restauracji w miejscowości Lido di Jesolo, niedaleko Wenecji. Nazywała się Mille Luci. Tak bardzo smakowało nam tam jedzenie i tak ogromny mieliśmy sentyment do tego miejsca, że kiedy postanowiliśmy otworzyć restaurację, musieliśmy ją nazwać tak samo - mówi nam Violetta Lebelt-Zanotto.
Mille Luci w języku włoskim oznacza tysiąc świateł.

Godziny otwarcia
Lokal jest otwarty od wtorku do niedzieli. W poniedziałki restauracja jest nieczynna. Poniżej podajemy godziny, w których można spróbować tutejszych pyszności.
- Wtorek 12:00 - 22:00
- Środa 12:00 - 22:00
- Czwartek 12:00 - 22:00
- Piątek 12:00 - 23:00
- Sobota 12:00 - 23:00
- Niedziela 12:00 - 22:00

Chleb z ziarnami
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?