Jeśli macie ochotę, borówki możecie zamienić np. na maliny. Pancakes stanowią ciekawą alternatywę dla naszych rodzimych naleśników, jeśli jeszcze nie próbowaliście- polecam zdecydowanie!Z podanej proporcji wyszło mi 10 średniej wielkości placuszków (jak dla mnie porcja dla dwóch osób).1 szklanka mąki1 szklanka jogurtu3 łyżki masła1 łyżeczka proszku do pieczenia2 jajka16g cukru waniliowego1 łyżka cukru brązowegoszczypta soli125g borówek amerykańskich6 dużych śliwek suszonychskórka otarta z 1 cytryny, wcześniej sparzonejPrzygotowanie:W małym garnuszku rozpuszczamy masło i pozostawiamy do całkowitego rozpuszczenia.Jajka ucieramy z cukrami na puszystą, jasną masę, pod koniec ubijania dodając jogurt. Następnie dodajemy skórkę cytrynową i przestudzone masło. Całość dokładnie miksujemy.W oddzielnej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia i sól. Całość przesiewamy dwukrotnie.Kolejnym krokiem jest delikatne wsypywanie składników suchych do mokrych, robimy to partiami i ważne, aby nie miksować masy mikserem (!), tylko dokładnie mieszamy drewnianą łyżką.Przygotowaną masę na pancakes przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy na około 30 minut, aby masa lekko się napuszyła.Po tym czasie do ciasta dosypujemy borówki i pokrojoną w kostkę suszoną śliwkę.Teflonową patelnię dokładnie rozgrzewamy, potem skręcamy temperaturę do połowy i kładziemy na patelni placki o średnicy około 6 cm (mniej więcej oczywiście). Smażymy bez użycia tłuszczu.Więcej przepisów znajdziecie na blogu sweetplace.blog.pl ! Zapraszamy!
Surówka z rzodkiewki
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?