Kulinarna stolica Warszawy – podpowiadamy, gdzie świętować ze znajomymi

Artykuł sponsorowany Elektrownia Powiśle
Przełom roku to okazja do spotkań – zarówno z najbliższymi, jak i tymi, z którymi widujemy się nieco rzadziej. Gdzie wybrać się na świętowanie sukcesów mijającego roku? Elektrownia Powiśle, jako kulinarna stolica Warszawy, oferuje aż 41 restauracji, kawiarni i barów w jednym miejscu. Jedną z przestrzeni jest Food Hall Powiśle. Podpowiadamy, jakich smaków warto spróbować.

Food Hall Powiśle

Pięć zmysłów i cztery strony świata – Food Hall Powiśle zabiera gości w kulinarną podróż po najskrytszych kierunkach. Ten tygiel smaków i aromatów łączy 15 starannie wyselekcjonowanych konceptów gastronomicznych i 3 bary. Tętniące życiem serce warszawskiego Powiśla skupia takie lokale jak: Hotdogarnia, The Fry, Smashny Burger, Quattro Canti, Osmania Kebab, Dim Sum Para Para, Philly's Finest, Uki Uki Kikuya Tokyo, Kimi Sushi, MariCruz, Vietlabb, Curry Leaves, Goffry, Pita Bros i Owca, a także bary: Elektryk, Centrala i Kandela.

Amerykański sen… i smak

Fani amerykańskich smaków nie zawiodą się z mnogości opcji do wyboru. W Hotdogarni – klasyce street foodu w najwyższej jakości – można spróbować amerykańskich hot dogów z pyszną grillowaną kiełbaską i szeroką gamą najświeższych dodatków. Twórca konceptu Smashny Burger rozpowszechnił w Warszawie nowy sposób wytwarzania burgerów na scenie street foodu. Smaki zainspirowane słoneczną Kalifornią tworzą przede wszystkim wysokiej jakości produkty. Kucharze współpracują z lokalnymi dostawcami, którzy każdego poranka dostarczają świeże pieczywo i mięso wołowe najwyższej jakości (Black Angus). Wyróżnikiem marki Smashny Burger jest technika przyrządzania tego rodzaju burgera, która polega na umieszczeniu dwóch kulek mielonej wołowiny na dymiącym, gorącym grillu i rozbijaniu jej cienko przy pomocy ciężkiej łopatki. W krótkim menu klienci znajdą 6 rodzajów burgerów, w tym pozycję wege oraz kilka rodzajów frytek. Kolejnym klasykiem amerykańskiej kuchni w Food Hall Powiśle jest Philly's Finest. Znajdziemy tu pyszne, rozpływające się w ustach kanapki z zapiekanym, cieniutko pokrojonym antrykotem wołowym, wymieszanym z drobno pokrojoną cebulą i rozpuszczonym serem żółtym z różnymi dodatkami. W ofercie znajduje się również opcja wegetariańska, tak, aby każdy znalazł tu dla siebie coś smacznego.

Street food w najlepszym wydaniu

To, że Food Hall Powiśle skupia kioski z najlepszym street foodem w mieście już wiemy. Ale amerykańskie smaki to niejedyny powód, dla którego warto go odwiedzić. Kolejnym jest Owca – koncept stworzony z nieustającej pasji do rzemieślniczego street foodu. Wszystkie mięsa, frytki i sosy są przygotowywane przez kucharzy Owcy od początku do końca, a produkty pozyskiwane są od lokalnych rzeźników i rolników. W menu króluje przebojowość i komfort: można w nim znaleźć między innymi frytki zmieniające życie z wołowym stekiem, sosem serowym i mayo szczypiorkowym, burgera z rozpływającym się w ustach wołowym żebrem w ziemniaczanej bułce, rozpustnego mac cheeese'a z własnej roboty soczystym pulled pork i jeszcze kilka wyjątkowych pozycji, które cieszą zarówno w porze lunchowej, jak i wieczorowej.

Mówiąc o street foodzie, nie można zapomnieć o MariCruz – MariCruz to nasza przebojowa krewna z San Francisco, która przyjechała do Food Hallu Powiśle, aby poznać gości ze smakiem najlepszego street foodu ze swoich rodzinnych stron. Mari przygotuje pyszne burrito, burrito bowle i nachos: wszystko sycące i na bazie świeżych składników, w oryginalnym stylu dzielnicy Mission z San Francisco. Burrito podgrzewane jest na parze, co gwarantuje świeży i gorący posiłek. Menu jest krótkie i proste - w przeciwieństwie do całej gamy złożonych i wyraźnych smaków, które grają arię w podniebieniu.

W podróży do Azji

Orientalne, wyraziste i aromatyczne smaki kuchni wietnamskiej w Vietlabb przeniosą każdego w wyprawę po Azji. Menu jest bogate w charakterystyczne potrawy tego regionu: można znaleźć w nim idealną zupę PHO, tradycyjny makaron ryżowy BUN czy klasyczne spring rollsy. Klasyczne pierożki dim sum i przepyszne sushi oferuje natomiast Dim Sum Para Para. Fani indyjskich smaków ucieszy wizyta w Curry Leaves. Unikalna, autentyczna i aromatyczna kuchnia Indii spod ręki Srikantha Chinty nie tylko oczaruje gości swoją wersją znanych potraw, takich jak butter chicken czy tikka masala, ale także otworzy na nowe smaki południowych części Indii, z których pochodzi szef kuchni.

Azjatyckich smaków dostarcza też Uki Uki Kikuya Tokyo – koncept, oferujący udon i tempurę w nowym wydaniu. Fuzja smaków jest efektem współpracy restauracji Uki Uki w Warszawie, specjalizującej się w daniu udon oraz słynnej restauracji serwującej tempurę – Kikuya z Japonii. Sekret tempury tkwi w wykorzystaniu unikalnej technologii, dzięki czemu jest ona mniej kaloryczna i smaczna. Warto spróbować tego japońskiego smaku w sercu Warszawy.

Dla poszukiwaczy wyjątkowego sushi w stolicy, ofertę przygotował japoński koncept Kimi Sushi. Jego kuchnia opiera się wyłącznie na sprawdzonych, świeżych składnikach, które dobierane są z dbałością i wyczuciem. Oryginalne receptury, realizowane przez wykwalifikowanego i doświadczonego szefa kuchni sprawiają, że sushi i inne potrawy japońskie smakują tu autentycznie i pysznie.

Między Azją a Europą

Balansując między Azją a Europą, udajemy się do Turcji, a dokładniej – do Osmania Kebab. Pierwsze wzmianki o tym kebabie pojawiły się w osiemnastowiecznych książkach kulinarnych w imperium osmańskim. Był to pierwszy kebab w historii i od niego wszystko się zaczęło. Cağ Kebab to ułożona poziomo, marynowana rotacyjna jagnięcina, pochodząca z tureckiej prowincji Erzurum. Ten wyjątkowo przygotowany kebab z biegiem lat stał się znakiem rozpoznawczych miasta Erzurum i jest ważną ikoną w kuchni osmańskiej. Plastry jagnięciny pozostawia się w marynacie z bazylii, czarnego pieprzu, soli i pokrojonej cebuli na cały dzień. Są one następnie wbijane na rożen (Cağ) i grubo układane. Następnie kebab jest przenoszony nad ogień, gdzie znajduje się dość skomplikowane urządzenie, kontrolujące pieczenie kebabu. Osmania kebab zawiera 100% najlepszej jakości mięsa jagnięcego i nie ma w sobie żadnych sztucznych konserwantów.

Europejskie klasyki

Czym byłaby Belgia bez frytek belgijskich, Włochy bez pizzy i Grecja bez pity? W podróż po europejskich smakach zabierają nas w Food Hallu Powiśle The Fry, Quattro Canti i Pita Bros. The Fry to pierwsze w Polsce miejsce, w którym powstają prawdziwe frytki w belgijskim stylu. W najmodniejszym miejscu na warszawskim Powiślu można skosztować świeżych frytek z ziemniaków krojonych na miejscu, chrupiących z zewnątrz i kremowych w środku. A wszystko to dzięki oryginalnej belgijskiej recepturze, czyli smażenia frytek aż dwa razy. Złociste frytki są tu podawane w towarzystwie wyjątkowych sosów i dodatków.

Quattro Canti Pizza di Roma to prawdziwa włoska pizza przygotowywana z oryginalnych włoskich produktów. Autorski przepis na ciasto czyni ją wyjątkową. Unikatowa mieszanka trzech rodzajów mąki (w tym sojowej) sprawia, że ciasto jest bardzo chrupiące i lekkostrawne. Dodawana do niego najlepsza gatunkowo mozzarella fior di latte jest delikatna, ma ciągnącą się konsystencję i idealnie komponuje się z sosem pomidorowym przyprawionym świeżą bazylią. Pizza z Quattro Canti to smak i aromat Włoch w sercu Powiśla. Na najlepszy grecki street food w mieście zaprasza natomiast Pita Bros. Właściciele sprowadzają kluczowe składniki (jak np. fetę czy jogurt grecki) z Grecji, żeby zachować autentyczność potraw i... naprawdę czuć różnicę. W ofercie można znaleźć klasyki greckiego street foodu: pitę gyros, falafel czy hallumi.

W Food Hall Powiśle nie brakuje też oferty dla fanów słodkości. A te przygotowuje koncept Goffry. Popularne pulchne i chrupkie wafle o charakterystycznym kształcie są tutaj doprawiane różnymi dodatkami: bitą śmietaną, czekoladą, owocami, a nawet lodami. Można tu skomponować własnego gofra i skosztować go w towarzystwie świeżo wyciskanego soku czy kawy – zwłaszcza tej sezonowej.

Trzy bary – tysiące możliwości

W przestrzeni Food Hallu znajdują się aż trzy bary: Elektryk, Centrala i Kandela. Elektryk to bar poświęcony piwom kraftowym, położony dogodnie w pobliżu wszystkich innych kiosków. W menu znajduje się ponad 90 piw, w tym 6 beczkowych, które zmieniają się co tydzień. To miejsce jest idealne dla osób chcących spróbować różnych piw, niedostępnych w innych miejscach. Można je degustować samodzielnie lub jako dodatek do dań serwowanych w Food Hallu. Bar Centrala to 10-metrowy bar, obsługujący południową sekcję Food Hallu. Centralę wyróżnia panel z tyłu baru, który zbudowany jest z oryginalnych, podświetlanych od tyłu paneli elektrycznych z dawnej Elektrowni. W ofercie można znaleźć lokalne piwa i wiele klasycznych drinków. Ofertę barową dopełnia Kandela – udekorowany skórzanymi siedzeniami, podświetlanym onyksowym sufitem i miedzianą ladą barową. Reprezentuje on specyficzny, ekskluzywny klimat północnego skrzydła Food Hallu. Ofertę dopełnia szeroka gama tradycyjnych i bardziej nowoczesnych koktajli, a także wybór piw, win, whiskey, ginów i rumu z najwyższej półki. W Kandeli odbywają się występy DJ-ów, koncerty live i eventy tematyczne.

Wśród barów w kompleksie Elektrowni Powiśle warto wyróżnić również ten na dachu hotelu Barceló Warsaw Powiśle – B-Heaven. Oprócz szerokiego wyboru autorskich koktajli, można napawać się tu widokiem na wschodnią panoramę Warszawy.

Każda okazja jest warta świętowania – szczególnie w dobrym towarzystwie i przy smacznym jedzeniu!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Kulinarna stolica Warszawy – podpowiadamy, gdzie świętować ze znajomymi - Mazowieckie Nasze Miasto

Wróć na warszawa.naszemiasto.pl Nasze Miasto