Sztandarowe danie kuchni francuskiej wedle przepisu_Toma Eklera.
Kurczak w winie - Coque an vin - potrzebne składniki:
- 1/2 małego kurczaka o wadze ok. 1,8 kg
- 50 g bekonu w kawałku
- 1 średnia cebula
- 50 g masła
- 2 główki czosnku
- 2 listki laurowe
- 5 gałązek tymianku
- 10 małych pieczarek
- 300 ml czerwonego wytrawnego wina
- 30 g mąki
- 30 g masła
Sposób przygotowania:
Kurczaka podzielić na 6-8 kawałków. Podsmażyć w garnku na maśle pokrojony w kostkę bekon i cebulę. Gdy lekko się zrumienią, dodać czosnek, zioła, pokrojone w ćwiartki pieczarki oraz kawałki kurczaka. Podsmażać pod przykryciem, aż się nieco zrumienią. Dolać wino i dusić pod przykryciem do 1,5 godziny. Aby przygotować beurre manie, na małej patelni rozpuścić masło i dodać do niego mąkę, następnie podgrzewać ciągle mieszając przez ok. 2 minuty. Zdjąć z ognia i odstawić.
Kurczaka wyjąć z sosu i odstawić w ciepłe miejsce. Sos zagęścić, powoli dodając do niego beurre manie do uzyskania gładkiej konsystencji. Kurczaka podawać z warzywami oraz przygotowanym sosem. Najlepiej smakuje z upieczonymi ziemniaczkami oraz sałatką z figami i serem gorgonzola.
Najłatwiejsze sypane ciasto ze śliwkami na świecie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?