Składniki:prostokątna forma o wym. 14x28cmCiasto:85g mąki pszennej100g masła50g cukru pudru1 żółtkoMasa makowa:200g maku100g cukru2 jajka1 białko60g masła1 czubata łyżka kaszy mannykilka kropli aromatu migdałowegoDekoracja:200g cukru pudru1 łyżka soku z cytryny30g stopionego masła25ml rumu1 szklanka posiekanych bakalii (daktyle, suszone morele, rodzynki)1 łyżka posiekanej smażonej skórki pomarańczowejPrzygotowanie:Mak zalać wrzątkiem i gotować 10 minut. Odstawić na 2 godziny.Żółtko utrzeć z cukrem pudrem na pianę. Cały czas ucierając dodać masło i mąkę. Gotowe ciasto wyłożyć na, wyłożoną papierem do pieczenia, blachę i wyrównać powierzchnię. Piec 15 minut w temp. 180°C.Mak odsączyć i zemleć dwa razy w maszynce z gęstym sitkiem. Utrzeć żółtka z cukrem. Masło stopić i przestudzić. Białka ubić na sztywną pianę. Zmielony mak wymieszać z utartymi żółtkami, stopionym masłem, kaszą manną i ubitą pianą. Wyłożyć na podpieczony spód. Wstawić do piekarnika i piec 40 minut w temp. 180°C.Cukier puder utrzeć z sokiem cytrynowym, rumem i stopionym masłem na białą masę. Rozsmarować cienką warstwę na przestudzonym cieście. Posypać posiekanymi bakaliami. Resztę lukru przełożyć do worka cukierniczego i udekorować fantazyjnie mazurek.Więcej smacznych przepisów znajdziesz na blogu aronia-wiemcojem.blogspot.comZapraszamy!
Sałatka ze świeżego szpinaku
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?