Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Najlepsze mazowieckie dania i produkty wybrane. Ile z nich znasz?

Przemysław Ziemichód
Najlepsze mazowieckie dania i produkty wybrane. Ile z nich znasz?
Najlepsze mazowieckie dania i produkty wybrane. Ile z nich znasz? Pixabay.com/ ZDJĘCIE ILUSTRACYJNE
Pstrąg po jabłonowsku, olej makowy, sernik bio, powidła słubickie, miód wierzbowo-mniszkowy czy nalewka długowieczności - te wszystkie produkty to tradycyjne mazowieckie wyroby. Teraz doczekały wyróżnienia. A to wszystko, za sprawą konkursu o Laur Marszałka. Dalsza część artykułu poniżej.

Kapituła konkursu o Laur Marszałka doceniła najbardziej tradycyjne mazowieckie przysmaki. Szesnaście otrzymało nagrodę główną, przyznano również dwanaście wyróżnień. – To niesamowite jak wiele tajemnic kulinarnych kryje nasz region. Co roku producenci zgłaszają do konkursu nowe, ciekawe produkty i szukają pomysłów na kolejne. Inspiracją są nie tylko tradycyjne receptury, często przekazywane z pokolenia na pokolenie. Jest też wiele dań, które powstają na bazie autorskich przepisów. I to nas bardzo cieszy, bo świadczy nie tylko o ogromnym szacunku producentów do mazowieckiej tradycji. Ale też pokazuje, że zdrowa żywność zyskuje coraz większą popularność wśród konsumentów – mówi marszałek Adam Struzik.

Do konkursu stanąć mogli przedsiębiorcy, jak i indywidualni producenci, których wyroby można było zaklasyfikować do jednej z kategorii konkursowych: wyroby piekarnicze, cukiernicze, przetwory mięsne (produkty pochodzenia zwierzęcego), ryby i przetwory rybne, przetwory owocowe i warzywne (produkty pochodzenia roślinnego), produkty mleczarskie, miody, napoje.

Wśród nagrodzonych znaleźli się m.in. olej makowy z tłoczni Niwki, Nalewka wiśniowa tradycyjna, piernik dojrzewający z Ostrowi Mazowieckiej, powidła słubickie czy pstrąg nadziewany kaszą gryczaną. W sumie w 11. edycji konkursu udział wzięły 144 produkty z całego Mazowsza. Dotychczas w konkursie nagrodzono już ponad sto różnych produktów regionalnych z obszaru województwa mazowieckiego.

W zeszłej edycji konkursu jurorów urzekły pączki BIO, kiełbasa krucha, faszerowany szczupak znad Plewki, chrzan na occie jabłkowym czy syrop z pigwowca.


emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Plantatorzy ostrzegają - owoce w tym roku będą droższe

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na warszawa.naszemiasto.pl Nasze Miasto