Kapituła konkursu o Laur Marszałka doceniła najbardziej tradycyjne mazowieckie przysmaki. Szesnaście otrzymało nagrodę główną, przyznano również dwanaście wyróżnień. – To niesamowite jak wiele tajemnic kulinarnych kryje nasz region. Co roku producenci zgłaszają do konkursu nowe, ciekawe produkty i szukają pomysłów na kolejne. Inspiracją są nie tylko tradycyjne receptury, często przekazywane z pokolenia na pokolenie. Jest też wiele dań, które powstają na bazie autorskich przepisów. I to nas bardzo cieszy, bo świadczy nie tylko o ogromnym szacunku producentów do mazowieckiej tradycji. Ale też pokazuje, że zdrowa żywność zyskuje coraz większą popularność wśród konsumentów – mówi marszałek Adam Struzik.
Do konkursu stanąć mogli przedsiębiorcy, jak i indywidualni producenci, których wyroby można było zaklasyfikować do jednej z kategorii konkursowych: wyroby piekarnicze, cukiernicze, przetwory mięsne (produkty pochodzenia zwierzęcego), ryby i przetwory rybne, przetwory owocowe i warzywne (produkty pochodzenia roślinnego), produkty mleczarskie, miody, napoje.
Wśród nagrodzonych znaleźli się m.in. olej makowy z tłoczni Niwki, Nalewka wiśniowa tradycyjna, piernik dojrzewający z Ostrowi Mazowieckiej, powidła słubickie czy pstrąg nadziewany kaszą gryczaną. W sumie w 11. edycji konkursu udział wzięły 144 produkty z całego Mazowsza. Dotychczas w konkursie nagrodzono już ponad sto różnych produktów regionalnych z obszaru województwa mazowieckiego.
W zeszłej edycji konkursu jurorów urzekły pączki BIO, kiełbasa krucha, faszerowany szczupak znad Plewki, chrzan na occie jabłkowym czy syrop z pigwowca.
Strefa Biznesu: Plantatorzy ostrzegają - owoce w tym roku będą droższe
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?