Projekt Polska 2118. Tak może wyglądać plac Piłsudskiego za 99 lat. Zielone dachy, chodniki produkujące prąd, parking na 2 tys. rowerów

Joanna Postrzednik
Joanna Postrzednik
Projekt Polska 2118. Tak może wyglądać plac Piłsudskiego za 99 lat. Zielone dachy, chodniki produkujące prąd, parking na 2 tys. rowerów mat. prasowe/ FAAB
Projekt Polska 2118. Największy w Europie parking na rowery, chodniki przetwarzające kroki na energię elektryczną, dachy pokryte roślinami, budynki z panelami słonecznymi, mokre posadzki obniżające temperaturę powietrza oraz muzeum w piwnicach pod Grobem Nieznanego Żołnierza - tak według studia architektonicznego FAAB mógłby wyglądać obecnie pusty plac Piłsudskiego w Warszawie. Więcej informacji w tekście poniżej.

Nowa wizja placu Piłsudskiego

Projekt Polska 2118 to wizja placu Piłsudskiego, przygotowana przez studio architektoniczne FAAB. - Wspólnie z Science Now, opracowaliśmy projekt, który łączy przeszłość, teraźniejszość i przyszłość. Projekt Polska 2118 ma angażować osoby o różnych zainteresowaniach, poglądach i wrażliwości. Przenikanie się historii, sztuki, designu i nauki będzie katalizatorem dla początków rewolucyjnych i innowacyjnych pomysłów i rozwiązań - mówią twórcy projektu. Planowana inwestycja promuje tworzenie miejskich ekosystemów, w których budynki, zintegrowane z otoczeniem i miastem, przyczyniają się do podniesienia standardu życia wszystkich mieszkańców i aktywnie wspomagają walkę z zagrożeniami związanymi ze zmianami klimatycznymi. Zamierzenie jest propozycją trwałego uczczenia odzyskania niepodległości przez Polskę w roku 1918.

- Koncepcja celowo odnosi się do długiej perspektywy, aby skłonić do refleksji, co nasze wnuki i prawnuki w efekcie naszych obecnych działań będą w stanie świętować w 2118 roku, podczas dwusetnej rocznicy odzyskania niepodległości - tłumaczą architekci.

ZOBACZ WIZUALIZACJE NOWEGO PLACU PIŁSUDSKIEGO

Projekt Polska 2118. Tak może wyglądać plac Piłsudskiego za ...

Szacunek dla historii

Projekt szanuje historię miejsca, przywołując linie zabudowy i skalę obiektów zburzonych w trakcie II wojny światowej. Podkreśla wyjątkowość Grobu Nieznanego Żołnierza. Architekci zaplanowali m.in. budowę podziemnego muzeum, opowiadającego o idei pomnika. - Zaplanowano pozostawienie arkad Grobu Nieznanego Żołnierza bez zmian. Dojście do GNŻ, od strony Krakowskiego Przedmieścia i pomnika Piłsudskiego, zostanie podkreślone za pomocą projektowanej geometrii i zróżnicowania terenu Parku Piłsudskiego oraz Placu Niepodległości - mówią architekci. Co więcej, w projekcie przewidziana jest odbudowa kolumnady Pałacu Saskiego, aby ukazać historyczną skalę i charakter zniszczonego obiektu przy jednoczesnym zachowaniu unikalnej wizualnej wartości GNŻ.

Największy w Europie parking rowerowy

Zamierzenie nie pozostaje obojętne na zagadnienia związane ze zmianami klimatycznymi. W projekcie pojawia się mnóstwo proekologicznych rozwiązań, o których trzeba myśleć już dziś. Jednym z nich jest Ekologiczny Komunikacyjny Węzeł Intermodalny - największy w Europie parking dla rowerów, parking dla pojazdów o napędzie elektrycznym oraz dostępność komunikacji miejskiej. W ramach inwestycji mogłoby powstać nawet 20 tysięcy miejsc parkingowych dla rowerów.- W ciągu ostatnich dwóch lat liczba rowerzystów, przemierzających Warszawę wzrosła o 40%. Szacuje się, że w ten sposób, przemieszcza się dziennie do 75.000 osób. W szybkim tempie rozbudowywana jest w Warszawie sieć ścieżek rowerowych, co zapewne przełoży się na wzrost popularności tego rodzaju transportu - tłumaczą architekci.

Chodniki produkujące prąd i rośliny na dachach

Kolejnym założeniem jest zazielenienie nowych budynków. Określone gatunki roślin miałyby pokryć dachy i elewacje konstrukcji. Takie rozwiązanie pozwoliłoby na zmniejszenie zapotrzebowanie na chłód, wykorzystywany do chłodzenia obiektów w lecie. Niweluje również zapotrzebowanie na ciepło, służące do ogrzewania kompleksu w zimie. Wyjątkową przestrzenią ma być również planowane Miejskie Uzdrowisko. Każdy będzie mógł zaczerpnąć powietrzna wolnego od wysokiego stężenia pyłów PM oraz tlenków azotu, a także skorzystać z dobrodziejstwa aroma i helioterapii.

ZOBACZ TEŻ: Marsz Niepodległości 2019. Zdjęcia z największego patriotycznego marszu w Polsce. Uczestnicy poszli pod hasłem "Miej w opiece Naród cały"

Marsz Niepodległości 2019. Zdjęcia z największego patriotycz...

Innym pomysłem jest chodnik, który produkuję energię elektryczną. Część alejek wykonana będzie w technologii Pavegen, która przetwarza kroki osób po nich spacerujących na energię elektryczną. Pojedynczy krok na chodniku, pozwala na wyprodukowanie do 5 W energii. - Każdy spacerowicz będzie, dzięki aplikacji na smartfona, mógł sprawdzić ile energii elektrycznej łącznie wygenerował. Zysk będzie mógł przeznaczyć na uzyskanie rabatu w pobliskich kawiarniach, zniżki na wstęp do okolicznych muzeów albo cele dobroczynne - czytamy w opisie projektu.

Azyl Chłodu, Przestrzeń Pamięci i Plac Sztuki

FAAB proponuje także nowe funkcje obecnych i nowych obiektów. Pojawia się pomysł utworzenia Azylu Chłodu - cała infrastruktura będzie koncentrować się na stworzeniu chłodnego, dostępnego dla wszystkich, azylu w lecie. Zbiorniki wodne i mikrofontanny typu „mokra posadzka”, będą schładzać powietrze. Wytwornice tzw. suchej mgły będą wspomagały osiągnięcie celu jakim będzie obniżenie temperatury powietrza o 6-8 st. C.

- Plac Piłsudskiego obecnie jest przez większość czasu przestrzenią martwą, wykorzystywaną okazjonalnie. Na co dzień nie jest to miejsce „dla ludzi”, choć pod każdym względem ma potencjał, aby takim się stać. Zamierzenie ma go „oddać ludziom”, przy jednoczesnym zachowaniu, a wręcz wzmocnieniu jego godnego, doniosłego charakteru - podkreślają twórcy projektu.

Kolejny pomysł to Stołeczny Taras Sztuki i Rekreacji - przestrzeń przeznaczona do kontemplowania sztuki i kąpieli słonecznych. Wystawy czasowe, happeningi i wydarzenia kulturalne będą budować charakter miejsca, z którego roztaczać się będzie wyjątkowy widok na Ogród Saski, Miejskie Uzdrowisko i Park Piłsudskiego.

Z kolei Miejskie Uzdrowisko stanowiłoby fragment kompleksu, gdzie dach budynku tworzy zagłębienie, formą przypominające niewielki wąwóz. Specjalnie dobrane rośliny, wsparte naturalnymi filtrami powietrza, zbudowanymi na bazie mchów i glonów, pozwalają stworzyć mikroklimat.


Wideo

Komentarze 4

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

U
Udjwjw

Brakuje tylko Starbucks i McDonald w środku. Precz z Trzosnkowskim

o
olaboga

Proponuję poczytać jak ludzie 100 lat temu wyobrażali sobie przyszłość. Tyle samo warte są te bzdury z artykułu.

A
Antyprawak

Projekt galerii.

G
Gość

to zart?

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3