Składniki kotlecików:
ryż (2 torebki, chyba, że ktoś ma ochotę na więcej:)
minimum 1 kg pieczarek
wegeta
pieprz indyjski
curry
kostka warzywna
olej
bułka tarta
Ryż gotujemy razem z jedną kostką warzywną, do wody dosypujemy również curry ( nada ciekawy smak i kolor). Pieczarki, drobno posiekane, podduszamy na patelni razem z pieprzem indyjskim odrobiną wegety do smaku. Można także dodać troszkę papryki słodkiej, jak ktoś lubi.Gdy już wszystko będzie gotowe, mieszamy wszystko w jednym garze. Doprawiamy do smaku, czym kto lubi i traktujemy blenderem. Powstanie papka, dzięki czemu, nie trzeba używać jajka. Następnie formujemy masę na kształt pewnego rodzaju pulpecików, obtaczamy w bułce tartej i kładziemy na rozgrzaną patelnię. aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu, po ściągnięciu z patelni można odstawić je na ręcznik papierowy...I co gotowe:) Ciach pach trach i można już próbować:)
Ale polecam jeszcze cieplutki sos warzywny:Składniki:
mrożone warzywa ( fasolka szparagowa, marchewka, kalafior, brukselki itp.)
śmietana lub jogurt naturalny
kostka warzywna
pieprz i sól
W małym rondelku gotujemy warzywa. Woda ma lekko pokrywać warzywka. Wrzucamy do nich kostkę warzywną. Pod koniec dodajemy odrobinę śmietany lub jogurtu naturalnego. Na koniec, jak już troszkę ostygnie, blenderujemy wszystko i włala sos 'ala papka gotowy:) Aha przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, czym dusza zapragnie:)
Smacznego życzę:)
* * *
Zobacz nas na facebooku:
strona portalu Moje Miasto Zielona Góra
strona bezpłatnego tygodnika miejskiego MM Moje Miasto Zielona Góra
Surówka z rzodkiewki
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?