Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Smak regionalnych potraw na Nowym Świecie

Marta J. CHowaniec
Marta J. CHowaniec
Pajda chleba ze smalcem, czerwone porzeczki z kolendrą i wędzony oscypek - w weekend na Nowym Świecie można spróbować przysmaków z różnych regionów Polski.

Tradycja, regionalność, ekologia - te trzy określenia oddają ideę imprezy "Nowy Świat Smaków", która po raz trzeci zagościła w Warszawie. Mimo niesprzyjającej pogody, pojawiło się sporo warszawiaków. - Mało jest w Warszawie miejsc, gdzie można kupić naprawdę świeże pieczywo bez konserwantów. Tu je mam z pierwszej ręki - opowiada mi pani Grażyna i wkłada do reklamówki trzy bochenki razowca.

Mleko krowie, podpuszczka i sól

- Z czosnkiem, ziołami prowansalskimi, bazylią, czarnuszką, tymiankiem, rozmarynem, lubczykiem... - wymienia Emilia Bezubik z firmy Gospodarstwo Rodzinne GREMZA. - To ser podpuszkowy dojrzewający wyrabiany z mleka, podpuszczki i soli, która jest jedynym konserwantem w tym produkcie.

Firma pochodzi z Szumowa koło Korycina na Podlasiu, trzeciego miejsca w Polsce, gdzie uruchomiono przydomową serownię. Sery kosztują przeciętnie 32 zł za kilogram. - To nie jest drogo - wtrąca się do rozmowy pani, która stoi za mną w kolejce. - Proszę porównać z serami, które kupuje się w supermarkecie. Tutaj nie dość, że ma się pewność, że zdrowo to jeszcze świetnie smakują.

Bez miodu życia nie ma

Na stoisku Gospodarstwa Pasieczne A.W. Piotrowski można było kupić m.in. balsam propolisowy. - Łączę specjalnie przygotowane sadełko zwierzęce z propolisem, czyli m.in. pyłkami kwiatowymi i olejkami eterycznymi. Taki balsam dobrze nawilża - polecała Elżbieta Kaczkowska.

Właściwości zdrowotne mają też świece przygotowane z miodu. - Aromatyzują powietrze zapachem miodu, neutralizują jony ujemne - poleca pani Kaczkowska. - Palą się pięknym płonieniem. Sowy, aniołki, kwiaty, kangury... mnóstwo kształtów do wyboru w cenie 5 zł za świeczkę.

Oczywiście największy wybór dotyczył miodów. - Bez miodu nie wyobrażam sobie życia. Kawę, herbatę słodzę miodem. Każdemu miód polecam - śmieje się gospodyni.

Zalej maliny rumem
Do słoiczków rozlane zostały: wiśnie korzenne, konfitura pomarańczowa, konfitura cytrynowa, jagody z żubrówką, malina z rumem oraz czerwone porzeczki z kolendrą. - Domowo, naturalnie przygotowane z tegorocznych zbiorów bez środków konserwujących. Mają roczną datę ważności - chwali sprzedawczyni z firmy Smaki i Aromaty z Kobyłki. Słoiczek kosztuje 8 zł. Konfitury dietetyczne nie są. Taką informacją zmartwiła się pani Zofia. - Cukier mi skoczy - tłumaczy. - Mimo to próbuje, bo każdą konfiturą można było się poczęstować, po czym w jej torebce wylądowały trzy słoiki z pigwą.

Inicjatywa „Nowy Świat Smaków” promuje produkty tradycyjne i regionalne Polski w ramach cyklu prezentacji żywności tradycyjnej. Organizatorem festiwalu jest Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego. Impreza potrwa do 30 sierpnia.

od 12 lat
Wideo

echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na warszawa.naszemiasto.pl Nasze Miasto