Najbardziej znanym rodzajem tego dania jest döner kebap - małe kawałki opiekanego na ruszcie mięsa drobiowego lub baraniego podawane z surówką i sosem w bułce lub pide (cienkim plackiem z ciasta drożdżowego, nazywanym także pitą). Jednak bardziej wymagający koneserzy tureckiej kuchni powinni wiedzieć, jakich innych rodzajów kebaba mogą skosztować.
Adana Kebap, pochodzący - jak sama nazwa wskazuje - z miasta Adana, to nadziane na szpadkę wałeczki z pikantnie przyprawionego mielonego mięsa, opieczone na ogniu i podawane z warzywami oraz pide. Można go spotkać również w łagodniejszej odmianie - Urfa Kebap z dodatkiem czarnego chilli.
Iskender Kebap jest jeszcze bardziej urozmaiconą wersją tej potrawy i na pewno zadowoli smakoszy o bardziej wysublimowanym guście. Cienkie plastry mięsa opiekanego na pionowym ruszcie podawane są na pide w towarzystwie jogurtu, sosu pomidorowego i grillowanych warzyw.
Patlıcan Kebap to mięsny szaszłyk z dodatkiem grillowanego bakłażana, serwowany na specjalnym tureckim chlebie. W Turcji bardzo popularna jest Beyti Sarma, nazywana też często Lokmą. To mielone mięso wołowe lub jagnięce zawinięte w cienki podpłomyk- lavaş. Znany na całym świecie jest również Şiş Kebap, czyli drobiowy lub jagnięcy, grillowany szaszłyk.
Rozmaitych rodzajów kebaba możemy spróbować w restauracji Maho - pierwszej prawdziwej tureckiej restauracji w Warszawie, która znajduje się przy Alei Krakowskiej 240/242. W środku na koneserów tureckich specjałów czeka 120 miejsc podzielonych na sekcje dla palących i niepalących. Z myślą o najmłodszych klientach został też przygotowany kącik zabaw. Maho zaprasza codziennie w godzinach 10:00 - 23:00.
Krzysztof Bosak i Anna Bryłka przyjechali do Leszna
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?