Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Sprawdzone przepisy wielkanocne

Teraz Opole
Teraz Opole
Teraz Opole
Jakie są wasze sprawdzone przepisy na wielkanocne ciasta i potrawy? Jakie jest wasze ulubione ciasto? Czekamy na komentarze.

Baba drożdżowa

Składniki:> 50 dkg mąki, 1,5 szklanki mleka, 20 dkg cukru, 8-10 żółtek,> 12 dkg (pół kostki) masła, 4 dkg drożdży, szczypta soli,> po łyżeczce otartej skórki z pomarańczy i cytryny,> kilka kropli esencji migdałowej.> Lukier: 1 szklanka cukru pudru, po 1 łyżeczce alkoholu i wody, kilka kropli soku z cytryny.
Sposób przyrządzania:Drożdże zalej 3 łyżkami ciepłego mleka, dodaj łyżeczkę cukru, wymieszaj, odstaw w ciepłe miejsce.Połowę mąki, pozostałe ciepłe mleko i sól zmiksuj, połącz z żółtkami utartymi z cukrem, wlej wyrośnięty zaczyn i, ciągle miksując, wsyp resztę mąki. Dodaj skórkę cytrynową i pomarańczową oraz zapach migdałowy. Starannie wyrób, aż ciasto będzie odstawało od ręki i odstaw w ciepłe miejsce na 3 godz. aż podwoi swoją objętość. Potem dodaj rodzynki, zagnieć jeszcze raz i przełóż do dwóch dużych form na babki. Postaw w cieple, aż ciasto urośnie na całą wysokość formy. Wierzch obu bab posmaruj roztrzepanym jajkiem. Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz 40 minut w temperaturze 180°C. Polej lukrem.

Pasztet świąteczny

Składniki:> 50 dkg piersi z kurczaka,> 25 dkg boczku,> 25 dkg wieprzowiny,> 25 dkg wątróbek z drobiu,> kilka grzybków suszonych,> 3 jajka,> 3 cebule,> 1 łyżka smalcu,> 3 liście laurowe,> 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej,> sól, pieprz.
Sposób przyrządzania:Umyte grzyby namoczyć w ciepłej wodzie i po kilku godzinach ugotować. Na rozgrzanym smalcu obsmażyć pokrojone w grubą kostkę mięso (oprócz wątróbki), posiekane grzyby, kostkę cebuli. Dodać sól i pieprz, dusić do miękkości godzinę.Potem dodać wątróbki i dusić jeszcze 10 minut.Przed zmieleniem mięso należy ostudzić. Mielić dwa razy!Dodać żółtka, wymieszać, przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Połączyć z ubitymi białkami. Formę wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. Przełożyć przygotowaną masę do formy, wyrównać powierzchnię, na wierzchu ułożyć liście laurowe. Piec około 50-60 minut w temperaturze 180 st. C.k

Kaczka pieczona

Składniki:> cała kaczka,> 1 kg mięsa mielonego wieprzowego,> żołądek z kaczki,> 50 dag wątróbki drobiowej, majeranek, sól, pieprz,> 2 jajka, pęczek natki pietruszki
Kaczkę trybujemy, czyli przez wąski otwór wyjmujemy kości (zostawiamy kostki w udkach i skrzydełkach), odcinamy szyjkę (skórę zostawiamy). Od środka nacieramy kaczkę solą, pieprzem i majerankiem, z wierzchu tylko solą. Odstawiamy na 2-3 godziny.Farsz: od kaczego żołądka odcinamy twarde części i przepuszczamy dwa razy przez maszynkę. Wątróbkę tylko sparzamy (nie gotujemy) i też mielimy. Mięso wieprzowe, żołądek i wątróbkę dobrze wyrabiamy w misce razem z drobniutko posiekaną natką pietruszki, majerankiem i surowymi jajkami, doprawiamy solą i pieprzem.Farsz nakładamy do kaczki, dobrze zaszywamy z obu stron. Związujemy razem nóżki, podkładamy skrzydełka, żeby nie odstawały od korpusu. Kaczkę bardzo szczelnie zawijamy w folię wysmarowaną olejem. Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C, pieczemy kaczkę przez 1,5 godziny. Po tym czasie rozcinamy folię od góry i pieczemy jeszcze pół godziny w temperaturze 200 st. C.

Pascha wielkanocna

Składniki:> 1 kg białego sera,> 13 dkg masła,> 30 dkg cukru,> 8 żółtek,> po 5 dkg rodzynek, migdałów, orzechów, laskowych i włoskich, skórki pomarańczowej kandyzowanej, daktyli, fig,> laska wanilii.
Sposób przyrządzenia:Rodzynki namoczyć, migdały sparzyć, obrać i posiekać. Orzechy rozdrobnić, z laski wanilii wybrać nasionka. Pozostałe bakalie kroimy na drobną kostkę.Ser trzy razy mielimy. Podobnie jak na sernik. Masło ucieramy, dodając stopniowo po jednym żółtku i łyżce cukru. Gdy krem stanie się puszysty, dodajemy małymi porcjami zmielony ser, a potem wszystkie bakalie. Trzeba bardzo dokładnie wymieszać, by równomiernie się porozkładały.Masę zawijamy w czystą, lnianą ściereczkę i zawiązujemy w formie stożka. Pakunek wkładamy do lodówki. Pascha będzie gotowa na drugi dzień. Przed podaniem dekorujemy owocami kandyzowanymi.

od 7 lat
Wideo

Precz z Zielonym Ładem! - protest rolników w Warszawie

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na warszawa.naszemiasto.pl Nasze Miasto