Taiyaki WAW - japoński deser zachwyca warszawiaków. W tym roku w formie lodów i ciastek

Sandra Gozdur
Sandra Gozdur
Krystian Dobuszyński
Japoński deser w zeszłym sezonie skradł wiele serc. W tym roku powrócił, ale oferta powiększyła się o nowe przysmaki. Tego lata przy ul. Chmielnej 20 w Taiyaki WAW kupimy kremowe sorbety w wafelku w kształcie rybki oraz ciastka croissant, które wyglądają jak dorada. To jedyne tego typu desery w Warszawy. Szczegóły w artykule poniżej.

Nie da się ukryć, że najlepszym letnim przysmakiem są lody. Lodziarnie każdego roku wymyślają nowe propozycje, żeby przyciągnąć do siebie klientów. Jednym z miejsc, które szczególnie przypadło do gustu warszawiakom jest Taiyaki WAW. Japoński deser w ubiegłe lato podbił serca, a właściwie podniebienia, wielu mieszkańcom stolicy. Okienko przy ul. Chmielnej 20 działa także w tym sezonie, ale właściciel zadbał także o nowości.

Taiyaki WAW to jedyne miejsce w Warszawie, które serwuje japoński deser. Ta obco brzmiąca nazwa - „taiyaki” - to w dosłownym tłumaczeniu pieczona dorada, czyli tradycyjna japońska potrawa w kształcie ryby. W oryginalnej recepturze wypełniana jest dosładzaną fasolą azuki.

Zobacz zdjęcia z wizyty w Taiyaki WAW:

Taiyaki WAW - japoński deser zachwyca warszawiaków. W tym ro...

Lody z rybką

Lody w Taiyaki WAW to kremowe sorbety podawane na dwa sposoby - w kruchym ciastku lub w kubeczku z ciastkiem na wierzchu.

- Nasze lody tworzone są każdego dnia. Zawsze do wyboru są dwa smaki – bardziej i mniej słodki. Każdy łasuch będzie mógł dobrać go pod siebie. Niezdecydowani mogą wybrać opcję pół na pół. Do tego idzie ciastko taiyaki z nadzieniem. Klienci mają do dyspozycji tradycyjną fasolę azuki, krem kokosowy, nutellę lub świeże owoce. Na górę idzie jeszcze posypka - ciastko oreo bądź owocowe płatki ryżowe - wyjaśnia nam Adrian Sosnowski, właściciel Taiyaki WAW.

Co ciekawe, smaki zmieniają się co tydzień, więc zawsze można spotkać coś innego. Jeśli zastanawiacie się, jak smakuje ten wafelek, a właściwie ciastko to smak można przyrównać do gofra lub naleśnika. Jest miękki w środku i chrupiący na zewnątrz. Nie są to najtańsze lody, ponieważ porcja kosztuje 15,99 zł, ale warto chociaż raz spróbować tego deseru.

Zobacz wideo z wizyty w Taiyaki WAW:

Croissanty w kształcie dorady

Cały koncept powstał rok temu, ale w tym roku właściciel urozmaicił ofertę i wprowadził nie tylko inny rodzaj podania lodów, ale także ciastka croissant. ​Chrupiące z zewnątrz, miękkie w środku, z aksamitnym nadzieniem i polewą - tak można opisać je w skrócie.

- Nowością w tym sezonie są świeżo wypiekane ciastka croissant. Jest to 80 warstw chrupiącego ciasta francuskiego w kształcie dorady. W środku mamy nadzienie czekoladowe a na wierzchu do wyboru polewę z białej czekolady wymieszanej z matchą lub polewę z różowej czekolady - tłumaczy nam Adrian Sosnowski.

Jest to pyszna alternatywa do różnego rodzaju ciastek czy drożdżówek, które możemy kupić w dowolnej piekarni. Ciastka, podobnie jak lody, dostępne są w okienku przy ul. Chmielnej 20. Jedna porcja kosztuje 12 zł.

Taiyaki WAW - japoński deser zachwyca warszawiaków. W tym roku w formie lodów i ciastek
Krystian Dobuszyński

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie