Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Tarta kokosowa - uczta dla podniebienia

redakcja
redakcja
www.sweetplace.blog.pl
Czasem są takie dni, że bez słodyczy ani rusz… Ta tarta jest na takie dni. Intensywnie słodka, przełamana kwaskowatością konfitury z czarnej porzeczki. Zdecydowanie dla miłośników bardzo słodkich deserów. Ma bardzo kruchy spód i delikatny krem, o lekkim posmaku białej czekolady.

Kruchy spód:150g mąki30g cukru125g miękkiego masła pokrojonego w kostkę1 łyżka wody5 kropel aromatu kokosowegoKrem:200g białej czekolady500g mascarpone30g wiórków kokosowych5 kropel aromatu kokosowego+ konfitura porzeczkowaPrzygotowanie:Przygotowanie tarty rozpoczynamy od ciasta na jej spód. Mąkę łączymy z cukrem, aromatem i wodą. Dodajemy posiekane masło i dokładnie wyrabiamy ręką ( na początek rozcieramy palcami, potem wyrabiamy do połączenia składników). Po około 10 minutach wyrabiania z masy formujemy kulę, zawijamy ją w folię aluminiową i wkładamy do zamrażarki na 30 minut.W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Formę do tarty smarujemy masłem. Ciastem dokładnie oblepiamy boki i spód formy. Ciasto w formie nakłuwamy w kilku miejscach widelcem.Pieczemy przez około 15 minut, do zarumienienia ( ja piekę w piekarniku elektrycznym, na opcji góra i dół ).Przygotowujemy masę. Czekoladę łamiemy na kawałki i roztapiamy w kąpieli wodnej ( w misce umieszczonej nad garnkiem z gotującą się wodą). Gdy dokładnie się rozpuści, pozostawiamy ją do wystudzenia.Mascarpone umieszczamy w misce i chwilkę miksujemy, następnie po łyżce dodajemy ostudzoną czekoladę ( masa nie powinna nam się zważyć, gdy tak się stanie, musimy przygotowywać ją jeszcze raz). Na koniec dodajemy wiórki kokosowe i aromat.Gdy spód tarty będzie wystudzony, rozsmarowujemy na nim konfiturę porzeczkową a następnie masę kokosową ( staramy się aby masa koksowa nie zabarwiła się konfiturą). Wierzch tarty wygładzamy patką i posypujemy wiórkami kokosowymi.Przed podaniem schładzamy w lodówce jeszcze przez 2 godziny.Smacznego :)Więcej przepisów znajdziecie na blogu sweetplace.blog.pl ! Zapraszamy!  

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Sałatka ze świeżego szpinaku

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na warszawa.naszemiasto.pl Nasze Miasto