„Ta słodka ozdoba karnawału jest znacznie łatwiejsza i szybsza do przygotowania niż pączki. Kuchnia polska zna wiele przepisów na faworki różniących się składem i sposobem zagniatania ciasta. Najważniejsze są jednak pulchność i miękkość ciasta. Dobre ciasto powinno dać się z łatwością rozciągnąć w palcach. Ważne aby jajka, śmietana i mocny alkohol były dobrej jakości. Nie dodaję do ciasta cukru. Po pierwsze łatwiej je usmażyć na jasnozłoty kolor bo cukier się nie pali, a po drugie uważam, że nie ma co przesadzać z pustymi kaloriami. Jak dla mnie wystarczająca jest posypka z cukru pudru."Składniki:250g mąki35g masła4 żółtka70g gęstej śmietany3 łyżki spirytusu500g smalcu do smażeniawaniliowy cukier puder do posypaniaPrzesiej mąkę do miski. Dodaj pozostałe składniki i zagnieć ciasto. Wyrabiaj tak długo, aż nie będzie przyklejać się do rąk. Ubijaj ciasto wałkiem ze wszystkich stron dopóki nie pojawią się pęcherzyki powietrza. Włóż do foliowego woreczka i odstaw w chłodne miejsce na godzinę.Podziel ciasto na dwie części. Po kolei kładź każdy kawałek na oprószonej mąką stolnicy i rozwałkuj tak cienko jak na makaron. Pokrój radełkiem lub nożem na paski o szerokości 3cm i długości ok. 8cm. W środku każdego paska zrób nacięcie i przeciągnij przez nie jeden z końców paska.Rozgrzej na patelni z wysokim brzegiem smalec. Wkładaj po 4-5 faworków. Gdy się zrumienią z jednej strony, przewracaj je widelcem na drugą. Usmażone na jasnozłoty kolor wyjmuj widelcem na papierowy ręcznik by odsączyć z tłuszczu.Kiedy usmażysz pierwszą partię wyjmij następną porcję ciasta, rozwałkuj, wytnij i smaż następne faworki. Jeszcze ciepłe posyp grubo waniliowym cukrem pudrem.Więcej smacznych przepisów znajdziesz na blogu aronia-wiemcojem.blogspot.comZapraszamy!
Lody kawowe z kajmakiem
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?