Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

"Zachciankowe" przepisy: lasagne

Olga Klamecka
Olga Klamecka
Czasem coś za nami "chodzi". Sernik, bigos, gołąbki... Potrafi tak nas zniewolić ta "zachciewajka", że prędzej czy później jej ulegamy. Lasagne to ostatnio zachcianka mojego męża. Cóż - dobre wróżki istnieją :)

No i tak chodziła za nim ta lasagne i chodziła aż w końcu trzeba było zakasać rękawy i poprosić dobre skrzaty kuchenne i inne elfy o pomoc...Moja sprawdzona lasagne to różniąca się nieco od tej oryginalnej. Nie opływa sosem beszamelowym i tłuszczem. Skupia nasze kubeczki smakowe na pomidorach :)Składniki na dużą "keksówkę":- 1 op. makaronu do lasagne ( w supermarkecie kosztuje kilka zł)- 0,5 kg mięsa mielonego (najlepiej z dodatkiem krówki - takie jest najlepsze)- 2 średnie cebule- 3 ząbki czosnku- ser żółty ok. 15 dkg (chyba że ktoś lubi naprawdę dużo)- jeden kartonik pomidorów pokrojonych w kostkę z dodatkiem bazylii i oregano (ok. 400 ml - tyle co puszka)- 1 l soku pomidorowego dobrej jakości- trochę oleju do wysmarowania formy- 2 łyżki masła- 2 łyżki mąki- szklanka mleka- przyprawy (bazylia, oregano, sól, pieprz)Przygotowanie:Keksówkę smarujemy cienko olejem, żeby lasagne nam nie przywarła.Cebule kroimy w drobniutką kostkę i podsmażamy na dużej patelni. Jak tylko zaczną nabierać koloru dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek (pamiętajmy, że czosnek może się smażyć tylko kilka sekund, potem robi się gorzki!). Dodajemy mięsko mielone. Całość lekko solimy i pieprzymy. Kiedy mięsko będzie już usmażone odsączamy je z tłuszczu (można na przykład przykryć patelnię pokrywką i "odcedzić" nadmiar wysmażonego tłuszczu, można też przełożyć mięso do osobnego naczynia i pozbyć się tłuszczu z samej patelni).Stawiamy patelnię z zawartością z powrotem na palnik i dodajemy najpierw pomidory z kartonika/puszki a po zmieszaniu z mięsem wlewamy cały litr soku pomidorowego. Całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok. 15 minut. Na koniec doprawiamy wg uznania ziołami.Teraz czas na sos beszamelowy: 2 łyżki masła rozpuszczamy w rondelku, dodajemy mąkę, ciągle mieszamy. Kiedy składniki lekko się "skleją" od razu szybko wlewamy mleko i ciągle mieszając czekamy aż sos będzie aksamitny i gęsty. Grudki są niedopuszczalne! ;-)Gotowy sos wylewamy na spód keksówki. Na sos układamy szczelnie płaty makaronowe (surowe) i polewamy je cienką warstwą mięska z pomidorami. Na to można dać ser żółty, ale nie trzeba. Z kolejnymi warstwami robimy to samo: makaron, sos pomidorowy, ser i znów makaron. Kończymy warstwą makaronu, który posypujemy po wierzchu startym żółtym serem. Wstawiamy całość do piekarnika i pieczemy w temperaturze 190 - 200 stopni przez ok. 20-30 minut.Smacznego! :)

od 7 lat
Wideo

Ekspresowa pizza z cukinii

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: "Zachciankowe" przepisy: lasagne - Warszawa Nasze Miasto

Wróć na warszawa.naszemiasto.pl Nasze Miasto