Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Przepisy wigilijne: świąteczna tarta z bakaliami

Przepisy blogerów
Przepisy blogerów
Chrupiące ciasto z dużą ilością bakalii - o swojej świątecznej ...
Chrupiące ciasto z dużą ilością bakalii - o swojej świątecznej ... dwiechochelki.pl
Chrupiące ciasto z dużą ilością bakalii - o swojej świątecznej propozycji jej autorki piszą nieskromnie "pyszna". Radość zarówno małych, jak i starszych domowników gwarantowana.

Od redakcji MMWarszawa.pl: Przepisy blogerów to nowy cykl MM Warszawa. Na dobry początek proponujemy Wam przepisy na wyśmienite dania wigilijne - wszystkie sprawdzone przez poczytnych polskich blogerów. Chcesz dołączyć i podzielić się swoim przepisem? Pisz na adres: [email protected].


Po homarze gotowanym w winie z warzywami, na świąteczne obżarstwo polecamy Wam kolejny przepis polskich blogerów. Tym razem robimy świąteczną tartę z bakaliami.

- Szczerze i bez ogródek: moim zdaniem jest przepyszna! Idealna na czas świątecznego rozpasania - pisze o swoim świątecznym daniu Anka, współautorka bloga Dwie Chochelki. Polecamy!

Świąteczna tarta z bakaliami:

ciasto:

220 g mąki (około 1 i 1/3 szklanki)
30 g cukru pudru (1-2 łyżki)
szczypta soli
140 g zimnego masła (masła może być też 125 g, a nawet 150g)
1 żółtko
ewentualnie: odrobina zimnej wody lub soku z pomarańczy

nadzienie:

100 g orzechów włoskich
100 g migdałów bez skórki + garść mielonych do posypania spodu
200 g suszonych fig
200 g suszonych daktyli
75 g masła
3 łyżki miodu
1-2 łyżki cukru pudru
3 łyżki kwaśnej śmietany

Sposób przygotowania:

Ciasto kruche jak zwykle możecie zrobić z dowolnego przepisu.

Przesiewam mąkę (zazwyczaj dodaję też krupczatkę), dodaję cukier puder i sól, mieszam. Wrzucam pokrojone w kostkę zimne masło, rozcieram czubkami palców na małe kawałeczki. Dodaję żółtko i, jeśli trzeba wlewam płyn. Krótko zagniatam ciasto, formuję gruby placek, owijam folią i wkładam do lodówki na co najmniej godzinę (lub na dwa dni).

Rozwałkowuję, wykładam formę do tarty, obcinam brzegi i nakłuwam spód widelcem. Znowu wstawiam do lodówki na pół godziny. Z resztek ciasta wykrawam gwiazdki, układam na desce wyłożonej papierem do pieczenia lub folią aluminiową i też wstawiam do lodówki.

Wykładam ciasto papierem do pieczenia, wysypuję na papier fasolę lub ryż, żeby obciążyły ciasto i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 10-15 minut.

Zdejmuję papier i jeszcze podpiekam spód przez jakieś 5 minut.

Przygotowuję nadzienie, zazwyczaj robię to, gdy ciasto schładza się drugi raz w lodówce.

Orzechy i migdały grubo siekam. Figi i daktyle kroję w paski (można w kostkę, jeśli ktoś woli drobniejsze kawałki).

Na dużej patelni rozpuszczam masło, dodaję miód i mieszam. Wsypuję orzechy i migdały, smażę kilka minut. Posypuję cukrem pudrem, jeszcze smażę, wreszcie dodaję kwaśną śmietanę i zagotowuję. Dodaję figi i daktyle, mieszam i od razu zestawiam z ognia.

Podpieczony spód tarty posypuję warstwą startych migdałów, wykładam nadzienie i wyrównuję. Na wierzchu układam gwiazdki. Wstawiam do piekarnika, obniżam temperaturę do 180 stopni i piekę 20-30 minut.

Te gwiazdki na wierzchu dobrze byłoby posmarować żółtkiem, ale zapomniałam. Tartę można posypać cukrem pudrem.


Posmakowało? Spróbuj więcej przepisów Dwóch Chochelek! Znajdziesz je w cyklu "Przepisy blogerów" na MMWarszawa.pl lub na blogu http://www.dwiechochelki.pl. Polecamy!
od 7 lat
Wideo

Ekspresowa pizza z cukinii

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na warszawa.naszemiasto.pl Nasze Miasto