Od redakcji MMWarszawa.pl: Przepisy blogerów to nowy cykl MM Warszawa. Na dobry początek proponujemy Wam przepisy na wyśmienite dania wigilijne - wszystkie sprawdzone przez poczytnych polskich blogerów. Chcesz dołączyć i podzielić się swoim przepisem? Pisz na adres: [email protected].
Po homarze gotowanym w winie z warzywami, na świąteczne obżarstwo polecamy Wam kolejny przepis polskich blogerów. Tym razem robimy świąteczną tartę z bakaliami.
- Szczerze i bez ogródek: moim zdaniem jest przepyszna! Idealna na czas świątecznego rozpasania - pisze o swoim świątecznym daniu Anka, współautorka bloga Dwie Chochelki. Polecamy!
Świąteczna tarta z bakaliami:
ciasto:
220 g mąki (około 1 i 1/3 szklanki)
30 g cukru pudru (1-2 łyżki)
szczypta soli
140 g zimnego masła (masła może być też 125 g, a nawet 150g)
1 żółtko
ewentualnie: odrobina zimnej wody lub soku z pomarańczy
nadzienie:
100 g orzechów włoskich
100 g migdałów bez skórki + garść mielonych do posypania spodu
200 g suszonych fig
200 g suszonych daktyli
75 g masła
3 łyżki miodu
1-2 łyżki cukru pudru
3 łyżki kwaśnej śmietany
Sposób przygotowania:
Ciasto kruche jak zwykle możecie zrobić z dowolnego przepisu.
Przesiewam mąkę (zazwyczaj dodaję też krupczatkę), dodaję cukier puder i sól, mieszam. Wrzucam pokrojone w kostkę zimne masło, rozcieram czubkami palców na małe kawałeczki. Dodaję żółtko i, jeśli trzeba wlewam płyn. Krótko zagniatam ciasto, formuję gruby placek, owijam folią i wkładam do lodówki na co najmniej godzinę (lub na dwa dni).
Rozwałkowuję, wykładam formę do tarty, obcinam brzegi i nakłuwam spód widelcem. Znowu wstawiam do lodówki na pół godziny. Z resztek ciasta wykrawam gwiazdki, układam na desce wyłożonej papierem do pieczenia lub folią aluminiową i też wstawiam do lodówki.
Wykładam ciasto papierem do pieczenia, wysypuję na papier fasolę lub ryż, żeby obciążyły ciasto i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 10-15 minut.
Zdejmuję papier i jeszcze podpiekam spód przez jakieś 5 minut.
Przygotowuję nadzienie, zazwyczaj robię to, gdy ciasto schładza się drugi raz w lodówce.
Orzechy i migdały grubo siekam. Figi i daktyle kroję w paski (można w kostkę, jeśli ktoś woli drobniejsze kawałki).
Na dużej patelni rozpuszczam masło, dodaję miód i mieszam. Wsypuję orzechy i migdały, smażę kilka minut. Posypuję cukrem pudrem, jeszcze smażę, wreszcie dodaję kwaśną śmietanę i zagotowuję. Dodaję figi i daktyle, mieszam i od razu zestawiam z ognia.
Podpieczony spód tarty posypuję warstwą startych migdałów, wykładam nadzienie i wyrównuję. Na wierzchu układam gwiazdki. Wstawiam do piekarnika, obniżam temperaturę do 180 stopni i piekę 20-30 minut.
Te gwiazdki na wierzchu dobrze byłoby posmarować żółtkiem, ale zapomniałam. Tartę można posypać cukrem pudrem.
Posmakowało? Spróbuj więcej przepisów Dwóch Chochelek! Znajdziesz je w cyklu "Przepisy blogerów" na MMWarszawa.pl lub na blogu http://www.dwiechochelki.pl. Polecamy! |
Ekspresowa pizza z cukinii
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?