Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Najsmaczniejsze bajaderki z herbatników. Oto przepis na ciastka bez pieczenia, które zawsze wychodzą. Smakują, jak z najlepszej cukierni

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Bajaderki to prawdziwy rarytas. Zobacz, jak je przygotować. Kliknij zdjęcie i oglądaj galerię, przesuwając strzałkami.
Bajaderki to prawdziwy rarytas. Zobacz, jak je przygotować. Kliknij zdjęcie i oglądaj galerię, przesuwając strzałkami. Katarzyna Puczyńska
Szukasz prostego i niezawodnego przepisu na słodką przekąskę? Zrób bajaderki z herbatników. To wyśmienite kuleczki z bakaliami, obtoczone wiórkami kokosowymi i czekoladą. Takie ciasteczka przygotujesz szybko, prosto i bez pieczenia. Wypróbuj przepis.

W skrócie

Mam dla Ciebie przepis na słodkie bajaderki. Do ich zrobienia możesz wykorzystać herbatniki, a także nieudane ciasto z zakalcem, suche biszkopty, babki, kruche ciasteczka czy muffinki. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by upiec ciasto z myślą o zrobieniu bajaderki. Jeśli masz właśnie taki pomysł, to polecamy zrobić kakaowe ciasto z przepisu na kopiec kreta.

Do bajaderek proponuję dodać powidła śliwkowe, które zapewnią im pyszny smak i sprawią, że nasze ciasteczka będą bardziej wilgotne i miękkie.

Zobacz w galerii, jak zrobić słodkie i pyszne bajaderki z herbatników.

Przepis na bajaderki z herbatników

Czas przygotowania: 15 minut,
Porcja na ok. 40 kuleczek,
Poziom trudności: łatwy.

Składniki:

  • 600 g herbatników lub 300 g herbatników + 300 g wysuszonego ciasta (kakaowy biszkopt, ciasto ucierane, ciasto kruche itp),
  • 100 g orzechów, np. nerkowców,
  • 100 g rodzynek,
  • 150 ml mleka,
  • 5 łyżek dżemu, np. gładkich powideł śliwkowych,
  • 50 ml rumu lub olejek rumowy,
  • 3 łyżki kakao (jeśli nie dodajesz kakaowych herbatników czy ciasta),
  • 100 g czekolady,
  • 15 łyżek śmietanki 30%,
  • wiórki kokosowe do obtoczenia bajaderek,
  • opcjonalnie 3 łyżki kakao.

Jak zrobić bajaderki?

  1. Do jednej miski pokrusz drobno herbatniki (wkrusz także suche ciasto, jeśli go używasz).
  2. Podgrzej mleko. Jeśli twoje herbatniki czy ciasto nie są kakaowe, to dodatkowo rozpuść w mleku 3 łyżki kakao.
  3. Posiekaj orzechy i rodzynki.
  4. Połącz pokruszone herbatniki i ciasto z mlekiem, rodzynkami, orzechami i powidłami.
  5. Dodaj rum lub olejek rumowy i całość dokładnie wymieszaj.
  6. Formuj z ciasta kuleczki wielkości orzecha włoskiego.
  7. Podgrzej śmietankę i rozpuść w niej czekoladę.
  8. Obtaczaj kuleczki w czekoladzie i w wiórkach kokosowych.

Bajaderki to przysmak z czasów PRL

Bajaderka, zwana także kartofelkiem, ziemniaczkiem i kulą rumową, to ciasto znane z czasów PRL. Zaradne gospodynie domowe dbając, by nic w kuchni się nie zmarnowało, przygotowywały prawdziwe rarytasy z dostępnych wówczas składników. Tak powstał przepis na bajaderkę, czyli ciasto z resztek, podawane też często w kawiarniach i cukierniach.

By ją przygotować, wykorzystywano wszystkie okrawki ciastek deserowych, dodawano rum, kakao i jeśli były dostępne – również bakalie. Bajaderkę podawano w formie okrągłych kuleczek lub jako kawałek ciasta na kruchym spodzie bądź waflu.

Zobacz także: Cake pops, czyli słodkie ciasteczka na patyku. Przepis na pyszny i kolorowy deser dla dzieci i nie tylko

Kuchnia z resztek – czym jest zero waste?

W ostatnich latach bardzo popularnym trendem stała się kuchnia zero waste. Według tego trendu nic w kuchni nie powinno się zmarnować. Rozsądne zakupy i odpowiednie dobieranie przepisów do zawartości naszej lodówki pozwolą na ograniczenie ilości odpadków i zaoszczędzenie pieniędzy.

Zero waste polega na przygotowywaniu posiłków przy maksymalnym wykorzystaniu wszystkich składników.

Zobacz inne przepisy na dania zero waste:

Zobacz także inne przysmaki ze Strony Kuchni:

Piecz z przyjemnością!

Materiały promocyjne partnera
od 7 lat
Wideo

Wytrawny sernik z pomidorkami

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Najsmaczniejsze bajaderki z herbatników. Oto przepis na ciastka bez pieczenia, które zawsze wychodzą. Smakują, jak z najlepszej cukierni - Strona Kuchni

Wróć na warszawa.naszemiasto.pl Nasze Miasto